Filmový Oscar směřuje do Plzně

Horst Burbulla, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Do České republiky poputuje další prestižní filmové ocenění americké Akademie filmových umění a věd. Slavná soška Oskara ale nebude tentokrát udělena za konkrétní film, ale za technický přínos filmu, a to plzeňské firmě Technocrane. Na podrobnosti se Zdeněk Vališ zeptal obchodní zástupkyně firmy Gabriely Vonáškové.

Horst Burbulla,  foto: ČTK
Po pravdě řečeno Oskara získá majitel plzeňské firmy a vynálezce unikátního teleskopického kamerového jeřábu Horst Burbulla. V odůvodnění se říká, že Technocrane svou technologií zcela posunul hranice možností kamerových jeřábů. Některé náročné filmové scény by jinak nemohly být vůbec natočeny. Gabriela Vonášková vysvětluje, v čem tkví unikátnost plzeňských jeřábů.

"Teleskop našeho jeřábu umožňuje lineární pohyb kamery v prostoru. To znamená, že ta kamera plynule během natáčení mění svou pozici, čímž vlastně dochází k těm jedinečným záběrům. Dostane se do míst, kam by se klasický jeřáb nedostal. Asi nejvýznamnější je to, že tam, kde se u jiné techniky musí použít kolejová dráha, my nahradíme tím teleskopem. Ušetří se tak čas, lidé, peníze."

V jakých známých hollywoodských filmech už byla využita vaše technologie?

"Z nejvýznamnějších bych jmenovala Pearl Barbor, Titanic, Spiderman nebo Matrix."

Dá se tedy říci, že plzeňská firma pomáhá Hollywoodu točit trháky?

"Dá se to tak říci. Takové filmy už v podstatě bez našeho jeřábu nejsou natáčeny."

Budete ten jeřáb ještě zdokonalovat, pracujete na něčem novém?

"Pracujeme na dalších typech jeřábů a vyvíjíme programovatelný teleskopický jeřáb"

A teď k tomu podstatnému. Filmový Oscar bude udělen vaší firmě v sobotu. Jak jste na to připraveni?

"Majitel odcestoval do Los Angeles už včera. Až se vrátí s Oscarem, tak tady plánujeme oslavy."

Kdy by to mělo být?

"To zatím nemohu říci, protož pan Burbulla ještě obdržel pozvánku na hlavní ceremoniál předávání Oscarů, který bude až 27. února. Myslím si, že by se mohl vrátit zhruba začátkem března."

Je zde ale jeden zajímavý moment. Majitel firmy je německý občan, v Česku má firmu. Který stát se vlastně může tím Oscarem chlubit?

"Myslím si, že Německo. Na té sošce je napsáno, že to za vynález a pokračující vývoj teleskopického jeřábu. Jeřáb byl vynalezen v Německu, vývoj probíhá tady v Čechách. Jsme jediná firma na světě, která ho vyrábí, jak po stránce mechanické, tak elektronické."

Takže jste vlastně naznačila, čím se mohou chlubit také Češi..

"Ano, tím vývojem a výrobou."