Foma. Zakladatelé věřili, že fotografie má budoucnost

Kdo fotil před érou digitálních fotoaparátů a mobilů, musel se nutně setkat se značkou FOMA. Vznikla v roce 1921, kdy se rodil obor fotografie. Firma po revoluci musela obnovit sortiment. Dnes vyváží do 70 zemí světa.

Foto zaměstnanců z roku 1922 | Foto: FOMA Bohemia

Za vznikem firmy stáli dva chemičtí inženýři Evžen Schier a Gustav Bárta. Schier získával znalosti v chemických továrnách v Anglii, Francii a Rusku. Už v roce 1919 si zaregistroval značku Fotochema. Věřil, že fotografie má budoucnost. Bárta měl prosperující chemickou laboratoř.

Nejdřív si otevřeli malou dílnu pro výrobu fotografických desek v Nuslích, později s dalšími dvěma společníky koupili pro firmu pozemky v Hradci Králové.

Po válce přišlo znárodnění a zakladatel Schier byl vyhozen

Dobová reklama 1931 | Foto: FOMA Bohemia

Výroba fotografických desek je složitá. A firmě zpočátku hrozil krach. Na konci 20. let začal být o výrobky zájem, a ve 30. letech nastala zlatá éra. Pracovalo tu 150 zaměstnanců a název firmy se zredukoval z Fotochemy na Foma.

Tak jako většina firem, byla Foma po válce znárodněna, název se opět změnil na původní Fotochema a zakladatel firmy, inženýr Schier byl vyhozen. Fotografické potřeby a rentgenový materiál vyráběla firma pro celý východní blok. Přišly barevné filmy a v 70. letech založila výstavní síň.

Po pádu komunismu přišla Fotochema o téměř celý export. Jejími konkurenty se staly giganti jako Codak a Fuji. A tak musela změnit sortiment. Vznikla Foma Bohemia a kromě fotografií se zaměřila na materiál pro zdravotnictví, či filmy pro letecké snímkování, uvedl pro Český rozhlas zástupce Fomy Vítězslav Krejčí.

Repro foto: FOMA stoletá/FOMA

"Vyrábíme také rentgenové filmy pro účely nedestruktivní defektoskopie, což jsou kontroly sváru strojních součástí, třeba nějakých ozubených kol, ale také sváry potrubí, ropovodů, plynovodů a podobně. A pak také rentgenové filmy, které jsou určené pro zubaře, kteří tím kontrolují stav chrupu lidí. Ještě máme takový zajímavý doplňkový sortiment, který je pro speciální účely policejních složek, čili pro kriminalistiku. Jsou to tzv. daktyloskopické fólie, trasologické fólie a podobně. V neposlední řadě také vyrábíme tachografické proužky, papíry pro kontrolu rychlosti v lokomotivách na železnicích."

Foto: FOMA Bohemia

Retro trend letí. Mladí se s touto technologií setkávají poprvé

Foto: FOMA Bohemia

Foma dnes vyváží do 70 zemí na pěti kontinentech. A jak si stojí na trhu sortiment pro černobílé fotografie? Nemá Foma obavy, že o ně nebude zájem?

"Zdaleka ne, protože právě přichází do hry generace mladých lidí, kteří sami nepoznali tuto technologii, a láká je si doma vyzkoušet alespoň vyvolat film a nafotit si jej na klasický analogový fotoaparát, kterých je ve světě stále obrovské množství. A tím, že jsou založené na mechanické bázi, tak se dají poměrně snadno opravovat, dokonce se vyrábějí některé i nové. A potom je to takový retro trend, který se rozšířil po celém světě."

Národní technické muzeum ve spolupráci se společností Foma Bohemia připravilo loni při příležitosti stého výročí retrospektivní výstavu firmy Foma.

 Foto z obchodních propagačních cest po Slovensku | Foto: FOMA Bohemia
klíčová slova:
spustit audio

Související