Fond Neuron ocenil virologa Tomáše Cihláře a epidemiologa Karla Rašku

Cena Neuron

Virolog Cihlář se svým týmem vyvinul remdesivir, který se jako experimentální lék využívá pro léčbu lidí s těžkým průběhem covidu-19. Epidemiolog Raška, oceněný in memoriam, významně přispěl k vymýcení pravých neštovic.

Tomáš Cihlář,  foto: ČT

Tomáš Cihlář působí v americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences. Remdesivir byl původně určen jako lék na ebolu. Cihlář se osobně nemohl zúčastnit. Spolu s oceněním dostal vědec od Nadačního fondu Neuron i prémii 1,5 milionu korun. Jak řekl ve videorozhovoru, část těchto peněz chce použít na podporu mladých vědců.

"Hlavně v oblasti boje proti infekčním onemocněním, protože si myslím, že to je jedna z nejlepších investic do budoucna, kterou můžeme udělat."

Tomáš Cihlář byl žákem profesora Antonína Holého, který stál například za jedním z nejúčinnějších léků v boji s epidemií AIDS. Řadu jeho principů využívá Cihlář i při současné práci. I proto bylo součástí večera představení Dejvického divadla Elegance molekuly, které přibližuje příběh světoznámého chemika Holého.

Karel Raška zachránil odhadem 200 miliónů životů

Karel Raška,  foto: archiv MÚA AV ČR

In memoriam ocenil nadační fond Neuron i profesora Karla Rašku, zakladatele moderní československé epidemiologie. Například na jaře 1945 organizoval likvidaci epidemie skvrnitého tyfu v terezínském ghettu. Prosadil revoluční léčbu spály pomocí penicilinu, podařilo se mu omezit výskyt černého kašle, záškrtu i dětské obrny.

V roce 1963 se Raška stal ředitelem divize infekčních nemocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v Ženevě. Přišel s novou koncepcí pro vymýcení pravých neštovic, když zavedl systém bdělosti epidemiologické služby. Tím se WHO řídí dodnes, zdůraznil na slavnostním předávání cen ve Státní opeře v Praze člen vědecké rady Nadačního fondu Neuron profesor Julius Lukeš.

"Jeho kampaně zachránily odhadem 200 miliónů životů. Komunisti ho sesadili z postu ředitele. Jeho památku držela rodina a vědci v zahraničí. Tímto aktem se snažíme, aby se vrátil do kolektivní paměti tohoto národa."

Za vymýcené byly pravé neštovice prohlášeny v roce 1980. Ocenění Raškovy práce ve Státní opeře převzali jeho syn Ivan Raška, který je buněčný biolog, vnuk a pravnučka.

Nadační fond Neuron, který má za cíl zvýšit prestiž vědců v Česku, založil v roce 2010 matematik a mecenáš Karel Janeček. Odborná porota obvykle oceňuje více vědců, především mladé nadějné výzkumníky. V souvislosti s pandemií se však fond rozhodl udělit mimořádné ceny.