Fotbalovou ligu provází násilí chuligánů

Agresivní fanoušci Baníku Ostrava, foto: ČTK

Závěr ligové fotbalové soutěže poznamenaly největší letošní výtržnosti fanoušků. Největší ale ne jediné, pro názornost. Alespoň v letošním jarním ligovém kole snad neproběhlo jediné utkání bez řádění fotbalových fanoušků. Jejich agresivita stoupá a stává se nebezpečným společenským jevem. Policie volá po novém legislativním rámci, který by tento negativní trend zastavil. Více Jaromír Marek.

Agresivní fanoušci Baníku Ostrava,  foto: ČTK
14. březen utkání Slavia - Sparta: škoda za 300 tisíc korun dýmovnicemi zničený tartan, vytrhány desítky sedaček, 27. březen Baník - Brno: škoda 600 tisíc korun zničeny dva autobusy, zničeny desítky sedaček a vyrabovaný stánek s občerstvením, 3. duben na Zlín - Baník: škoda za 310 tisíc korun, zdemolované oplocení stadionu, desítky sedaček, reklamní poutače, a ochranné sítě za brankami. Neuplyne jediné ligové utkání, aby nedošlo k výtržnostem a rvačkám vyvolaným fotbalovými chuligány. Řádění fanoušků provázelo i nedělní zápas v Opavě mezi domácími a ostravským Baníkem. Tři a půl tisíce jeho fanoušků přijelo do Opavy s jediným cílem: porvat se. Dav zdivočelých opilých fanoušků zaútočil na kordon policejních těžkooděnců. Vzduchem létaly lahve, kusy železa, betonu, cihel a dělobuchy. Výsledkem jsou desítky raněných včetně osmi policistů, dva zdemolované vagóny vlaku a statisícové škody na stadionu. Násilnostem nezabránilo ani čtyři sta policistů v ulicích. Je skutečně nezbytné, aby se tyto scény odehrávaly s železnou pravidelností každý týden spolu s ligovými zápasy? To je otázka pro komentátora Petra Hartmana.

Foto: ČTK
"Je to důkaz toho jak česká společnost, policie i politici ignorují násilí na fotbalových stadionech. Agresivita spojená s fotbalovými zápasy je dlouhodobý jev a nic se s tím nedělá. Možná proto, že ještě nikdo, zaplaťpánbůh, nepřišel při těchto výtržnostech o život. Tady nejde o fanoušky fotbalu, ale agresivní mladíky, kteří zneužívají utkání k vybití agrese a mají zde možnost si beztrestně praštit do policisty. Násilí je zatím tolerováno a vždy se jen připraví policejní manévry. Policie sice všechny rvačky natáčí a má přístup na internet, kde se toto násilí organizuje a musí vědět, kdo stojí v pozadí. Vědí, že to není rozsáhlá síť, ví, kde se tito lidé scházejí a podobně. Policie ale nečinně přihlíží a se vymlouvá na zákony, pořadatelé se vymlouvají na policii a nikdo s tím nic nedělá. Daňový poplatník jen platí za policejní akce a lidé z okolí stadionu se bojí o své zdraví. Občas tento stav někdo kritizuje, ale jinak s tím nikdo nic nedělá."

Řádění fanoušků vychází stát draho. Policejní posily v ulicích před každým zápasem stály jenom za jarní část fotbalové ligy podle odhadů nejméně čtrnáct milionů korun. Škody na stadionech jsou dalších alespoň dva a půl milionu. Skupina poslanců slibuje už rok, že nové paragrafy připraví. Zatím novelu zákona nepřijali, chtějí to teď však učinit co nejdříve.