Slávia se ubránila agresivním ostravským fanouškům

Foto: ČTK

Poprvé byla u nás v praxi použita nová opatření proti adresivním fotbalovým fanouškům. Pondělní ligový zápas Baníku Ostrava s pražskou Slavií v hlavním městě sledovala policie pouze k branám stadionu a o bezpečnost při utkání už se staral fotbalový klub sám. Jakými prostředky a s jakou mírou úspěšnosti?

Foto: ČTK
Krátce před zahájením jarní části fotbalové ligy uzavřel Českomoravský fotbalový svaz s Policií ČR smlouvu o spolupráci při fotbalových utkáních. Podle ní se hlavní zodpovědnost za bezpečný průběh akce přesouvá na organizátory a policie zasahuje pouze na jejich žádost.

Foto: ČTK
Ostravský Baník hrál v pondělí v Praze s domácí Slavií. Na stadion Eden a po zápase zase k vršovickému nádraží se asi 450 fanoušků Baníku přesouvalo pod dohledem pražských policejních těžkooděnců, situaci monitoroval policejní vrtulník s termovizí, celkem bylo nasazeno 500 policistů. Na stadionu samotném ale podle dohody nebyla policie vůbec přítomna. Mluvčí Slavie Ondřej Zlámal:

"Policie zajišťovala pořádek v okolí stadionu, na stadionu vůbec nebyla. Tam by byla povolána pouze v případě, že by naše pořadatelská služba nezvládla situaci. K ničemu takovému naštěstí nedošlo."

Klub použil k zajištění bezpečnosti ticketing, tedy řízený prodej vstupenek na občanský průkaz, dechové zkoušky na alkohol a zákaz prodeje alkoholických nápojů.

"Slavia pro utkání s Baníkem, které vyhodnotila jako rizikové, použila poprvé v její historii takhle rozsáhlá opatření. A bezproblémový průběh zápasu nám dal za pravdu, že ta opatření byla na místě a zafungovala. Jsme opravdu rádi, že to bylo jenom o fotbale a ne o výtžnostech."

Foto: ČTK
Na stadion se nedostalo asi 40 baníkovců. Podle mluvčího Slavie byli buď podnapilí, nebo se pokusili pronést na stadion nepovolené předměty.

Do Prahy přijely stovky ostravských fanoušků a metropoli opustili poté, co jejich klub Slavii podlehl. Ve vlacích je doprovázela ostravská železniční policie.

"Akce při přepravě fanoušků k fotbalovému utkání do Prahy se zúčastnilo asi 40 policistů,"

Foto: ČTK
říká náčelník ostravské železniční policie Karel Syřínek. Tento počet je podle něj zcela postačující. Při cestě do Prahy přesto došlo k incidentům:

"Jeden z revizorů, který se pokoušel baníkovské fanoušky vyloučit, protože nezaplatili jízdné, byl napaden a musel v Pardubicích vyhledat lékařské ošetření,"

řekl České televizi mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Útočník byl pod vlivem alkoholu. Policie ho zadržela, hrozí mu až dva roky odnění svobody za výtržnictví. Druhým zadrženým byl v pondělí polský fanoušek Baníku, který hodil láhev po novináři. Za jízdu na černo byla z vlaku vykázána větší skupina fanoušků, k nim se ale přidali další a nakonec jich v České Třebové vystoupilo asi 150. V prostoru nádraží došlo k drobným výtržnostem a ničení majetku. Už bez policejního doprovodu skupina pokračovala dalším vlakovým spojem. Karel Syřínek je přesto s akcí spokojen.

"Hlavní je, aby nedošlo ke zranění osob nebo k poškození majetku a policii se podařilo udělat v tomto směru vše, aby ke zranění nedošlo popřípadě aby nebyl poškozen vlak či jiné zařízení Českých drah. Samozřejmě nelze vyloučit, že k drobnému poškození dojde, ale to je už součást přepravy takového velkého množství fanoušků."

Baníkovci se chovali v pondělí relativně ukázněně. Přispěla k tomu opatření na stadionu, i fakt, že Baník prohrál. Návrat fanoušků byl navíc podle policie klidnější proto, že revizoři již nekontrolovali jízdenky.