Fotbalový zápas v Ostravě provázela pouliční bitva s policií

Foto: ČTK

Dýmovnice, kusy betonu, skleněné láhve, zranění, poškozená auta - tak vypadalo řádění fanoušků Baníku před ostravským stadionem Bazaly. Jeho okolí se během ligového zápasu s Plzní změnilo v bojiště. Padla už první obvinění. Podle policie část útočníků jednoznačně patří mezi přívržence krajní pravice.

Foto: ČTK
Příznivci Baníku, kteří sledovali zápas nad ochozy, začali několik minut po začátku utkání házet různé předměty na ulici před stadionem. Na silnici dopadala pyrotechnika, dýmovnice a zřejmě i skleněné láhve. Jeden z předmětů zasáhl projíždějící auto, ve kterém jela žena s dětmi, a rozbil přední sklo. Fanoušci začali útočit na policisty. Podle svědků se prostory před stadionem změnily v pouliční bojiště. Policisté použili slzný plyn, který se však kvůli silnému větru dostal až na stadion a začal dusit diváky i hráče. Utkání bylo na 20 minut přerušeno.

Policie zadržela 12 fanoušků Baníku, některé však nemohla kvůli silné opilosti vyslechnout, proto je odvezla na protialkoholní stanici. Zatím trestně stíhá čtyři útočníky za výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Jak upřesnil kriminalista Krajského policejního ředitelství v Ostravě Rostislav Chobola, část útočníků patří mezi přívržence krajní pravice.

Foto: ČTK
"Tito lidé se rekrutují jak z části klasického chuligánského spektra, tak i z části krajní pravice, zejména části Ostravy-Jih. Jejich vlajky se vyskytují i při pochodech krajní pravice."

A proč k útokům došlo?

"Smysl vidím jediný, porvat se s policií, protože přirozený nepřítel nebyl. Plzeňský fotbalový klub a jeho fanoušci nejsou protipólem baníkovských chuligánů, takže cíl byl pouze jediný, vyprovokovat rvačky s policií."

Při incidentu fanoušci poškodili 7 aut, bylo zraněno 6 policistů a stejný počet i na druhé straně.

"Jeden ze zraněných mužů se projevoval tak agresivně, že bylo nutné ošetřit jej a následně do nemocnice transportovat za doprovodu policie,"

Foto: ČTK
uvedl v České televizi mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Násilí na stadionech a jejich okolí eskaluje zejména v posledních dvou měsících. Policie se domnívá, že důvodem je to, že se podařilo potlačit nepovolené demonstrace a extremisté se tak chtějí projevovat jinde. Bitka s policií tak zcela zastřela výsledek zápasu, kde Baník prohrál s Plzní 0:2.

To však nebyl jediný incident. Sedačky létaly i při utkání Liberce a Hradce Králové. Výsledkem jsou 2 zranění pořadatelé a 7 zadržených fanoušků. I přes množící se incidenty vnitro zákony zpřísňovat nehodlá, uvedl Martin Linhart - ředitel odboru bezpečnostní politiky.

"Myslíme si, že je to nastaveno dobře, skutečně se nám podařilo největším excesům zabránit, systém funguje správně."

A co současné zákony umožňují? Fanouškům mohou soudy zakázat vstup na stadion až na deset let. A to za urážku rozhodčího, hráče nebo hození zápalné světlice. Poprvé padl takový rozsudek letos v Příbrami. Fanoušek pražské Sparty hodil na hřiště dělobuch a nesmí na stadion 2,5 roku. Dva roky už mohou na stadionech fungovat i mobilní soudní síně. Někteří fanoušci jsou však opilí, což soudy znemožňuje.