Sport zaměstnává i vládu

Illustrative photo: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Hned dvakrát se v poslední době členové vlády zabývali otázkami sportu. Jednak se zabývali zprávou o vývoji násilností na stadionech, jednak navrhují nový přístup k financování sportu.

Radek John
Vláda minulou středu souhlasila s materiálem ministerstva vnitra, který popisuje násilí na českých fotbalových stadionech a boj s ním. Jak řekl premiér Petr Nečas, policii se v tomto ohledu podařilo dosáhnout pozitivních výsledků. Zpráva konstatuje, že scéna českých "hooligans" je v útlumu. Přesto ministr vnitra Radek John zdůraznil, že policisté hodlají ve svých aktivitách pokračovat a výrazněji využívat například možnosti zakázat konkrétním fotbalových chuligánům vstup na stadiony. Zatím se tak stalo jen u čtyř rádoby fandů.

"Policie je velmi úspěšná. Za poslední rok a půl bylo celkem 230 kritických fotbalových utkání, a pouze na devíti z nich došlo k incidentům,"řekl po zasedání vlády ministr John. Jeho čísla však byla značně nepřesná. Za poslední rok a půl bylo totiž celkem 230 utkání, ale kritických, tedy rizikových, jen kolem šedesáti. A při každém zhruba šestém z nich policisté svou práci nezvládli, protože docházelo ke krvavým potyčkám a ničení majetku. Ve fotbalové sezóně to představuje jeden nezvládnutý zápas měsíčně. Je to hodně, nebo málo? Šéf Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek pojmenoval jeden z důvodů neutěšeného stavu:

Ivan Hašek
"Chybí ještě kamerové systémy, které by nám odhalily nejenom lidi, kteří už třeba mají zákazy vstupu na stadion, ale třeba i některé další lidi, kteří jsou hledaní."

Podle zprávy ministerstva vnitra však nelze chuligánskou scénu kolem sportu, i přes současný útlum, podceňovat. Má stále velmi silný potenciál a k jejímu oživení může podle ministra vnitra Radka Johna vést fotbalové mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině:

"Účinná preventivní opatření jsou zejména zákaz vstupu na sportovní utkání pro fanoušky. Toto se rozhodně ukazuje jako velmi preventivní opaření. Chceme ujistit násilníky na stadionech, že ho budeme používat. Současně jednáme s fotbalovým svazem o kamerových systémech, protože to je další velmi účinné opatření. Rowdees se bojí toho, že budou ztotožnění a že budou rozpoznáni."

Zástupci ministerstva vnitra se podle Radka Johna dohodli s Českomoravským fotbalovým svazem, že po konci sezony vyhodnotí platná opatření na stadionech a domluví se na případných dalších krocích, například na instalaci kamerových systémů k snazší identifikaci výtržníků. K dispozici prý je i mobilní kamerový systém. "Jednoznačně je shoda na tom, že pořádání samotné akce a pořádek při akci je věc pořadatelů. Policie nebude dělat pořádkovou službu," uvedl ministr John. Policisté prý mají zabraňovat násilným trestným činům především před stadionem a dovnitř se dostanou jen v situaci, kdy pořadatelská služba situaci nezvládne. Tento model už nějakou dobu platí. Jak si však vysvětlit skutečnost, že například před rokem a půl policie naúčtovala brněnskému prvoligovému klubu za svůj zásah pokutu 80 tisíc korun, ale po roce diskusí a hádek mu tuto sankci odpustila?

A když už jsme u peněz, tak obraťme list a věnujme se druhému vládnímu "kontaktu" se sportem.

Ministři financí a školství Miroslav Kalousek a Josef Dobeš navrhují nový způsob financování sportu v České republice. Chtějí mimo jiné zastavit přísun peněz pro okresní svazy Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) a podporovat konkrétní sportovní projekty. Současný systém financování je totiž docela komplikovaný. Zhruba 2 miliardy korun dává ministerstvo školství, asi 300 milionů ministerstvo financí a něco přes jednu miliardu byla měla poskytovat společnost SAZKA, provozující různé hry a loterie. Posledně jmenované prostředky ale SAZKA neposkytuje, protože se zadlužila při výstavbě multifunkční haly v Praze-Vysočanech a své závazky splácí. Majoritním, zhruba 68 procentním akcionářem společnosti SAZKA je právě Český svaz tělesné výchovy, který peníze jednotlivým sportovní svazům přerozděloval. Nový ministerský návrh financování sportu, který by měl platit od 1. ledna 2011, by tento svaz tak říkajíc dostal ze hry. A co si o tom myslí bývalý reprezentant v ledním hokeji, nyní poslanec a sportovní expert sociální demokracie Jiří Šlégr?

Jiří Šlégr  (vpravo) s Jiřím Paroubkem
"Nedovedu si představit, kam to ministři směřují, opravdu nevím, jaký záměr v tom mají, ale v každém případě vidím, že z toho chtějí dát ČSTV na stranu, což znamená, že z toho dávají na stranu i SAZKu. Jak to v budoucnu dopadne, to asi ukáže čas. Já osobně bych si na to dal daleko více času, protože si myslím, že to je dost závažné rozhodnutí. Kdyby bylo na mně, dal bych si na to rok, abych si rozklíčoval do detailů záležitosti, které jsou ve věci ČSTV a SAZKy, a pak bych přistoupil k určitým krokům. Páni ministři to chtějí udělat rychleji, je to na jejich rozhodnutí, a já budu ten, který bude sledovat situaci z pozice opozičního politika a věřit, že to sportu pomůže."

Dva nejsilnější sportovní svazy - fotbalový a hokejový - si stěžují, že plán ministrů Kalouska a Dobeše je pro ně likvidační. Jiří Šlégr tento názor částečně sdílí:

"Především u fotbalu je to možné. Proto, že tam je tak široká škála dětí v těch městech a vesnicích, si myslím, že je to úplně strategická, zásadní věc pro fotbal, abychom se tím zabývali do detailů a konkrétněji a dali tomu čas, aby to bylo správně nastaveno. Jak jsem hovořil s Ivanem Haškem, mohlo by to opravdu znamenat likvidaci fotbalu. Nemyslím si ale, že hokej na tom bude tak hodně bit, protože přece jenom těch hokejistů není tolik, kolik je fotbalistů. Opravdu se hokej nehraje v každé vesnici. Spíše si myslím, že předseda hokejového svazu se ztotožňuje s Ivanem Haškem na základě toho, že spolu hodně komunikují, a proto hovoří o tom, že je to podobná záležitost. Ale já se s tím tedy neztotožňuji."

Předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek namítá, že především výkonnostní fotbal se bez okresních svazů a jejich organizačního servisu neobejde. "Fotbal na takovou věc absolutně není připravený. Byl by to obrovský problém a pevně věřím, že politici dosavadní systém neshodí. Fotbal by na tom hodně prodělal a především jeho základna by byla ohrožena," varoval Ivan Hašek. Nyní chce se svými spolupracovníky vedení ministerstva financí přesvědčit, že zachování stávajícího systému je pro fotbalové hnutí nezbytné.

Pro dokreslení ještě dodám, že pokud jde o financování sportu, je České republika v Evropě společně s Maltou a Bulharskem na samém konci pomyslného žebříčku.

klíčové slovo:
spustit audio