Fotografií roku se stal slon Kádir

Vítězný snímek a jeho autor, Foto: ČTK

Václav Klaus jako rocker a bývalí komunističtí prominenti Milouš Jakeš s Jozefem Lenártem v McDonaldu - i takové fotografie mohou vidět návštěvníci Staroměstské radnice v Praze na výstavě prací z prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo. Na vyhlášení letošních cen byla i Milena Štráfeldová.

Vítězný snímek a jeho autor,  Foto: ČTK
Do letošního, již osmého ročníku soutěže, se přihlásilo na dvě stě autorů s více než dvěma tisíci snímků. Soutěži, která je českou obdobou největší světové přehlídky žurnalistické fotografie World Press Photo, dominovaly katastrofální srpnové záplavy. Potvrdila to i předsedkyně výboru soutěže a kurátorka výstavy Daniela Mrázková:

"Téma povodní proniklo nejen do těch kategorií nejvýrazněji novinářských, jako je reportáž a aktualita, ale dokonce i do ostatních, protože byly vodou zality takové objekty, jako jsou muzea a galerie."

K povodním se váže i vítězný snímek soutěže - Fotografie roku. René Jakl na ní zachytil doslova poslední minuty života slona Kádira v zaplavené zoologické zahradě v Praze. Jak sám říká, fotografie slona, jemuž z vody vyčníval už jen chobot, vznikla za dost dramatických okolností:

"Stále stoupala voda, pak se ještě jedna slonice splašila a začala volně běhat po zoologické zahradě a chvíli po tom, co vznikla tahle fotografie, jsem slyšel dva výstřely. A vlastně až druhý den jsem se dozvěděl, že to byly výstřely, kterými ošetřovatelé ukončili život Kádira."

I další vítězná fotografie, zachycující vězně Talibanu v afgánském Džalalabádu, vznikala podobně dramaticky. Její autor Jan Šibík se soustředí na místa největších světových konfliktů, proslavené jsou například jeho fotografie z utečeneckých táborů ve Rwandě. O snímku z Afghánistánu řekl:

"Nedovedete si představit, jaká mela se mezi těmi fotografy strhla u vchodu, protože tam jde o to, kdo tam vkročí jako první nebo jeden z prvních, což se mi teda podařilo. Tím chci říct, že se takovéhle fotky dělají velmi obtížně, protože ten žurnalismus je takový, že jakmile se někde něco stane, tak je kolem už plno fotografů a kameramanů, a eliminovat je je velmi obtížné."

V novinářské soutěži Czech Press Photo se ale objevily i snímky známých osobností, ekologická témata, fotografie věnované Romům, handicapovaným lidem nebo bezdomovcům a překvapivě i snímky pořízené bulvárním tiskem. Jak řekla Daniela Mrázková, česká fotografie získává ve světě stále větší uznání:

"Měli jsme v porotě velmi prestižní osobnosti ze světa a musím říci, že členové byli velmi potěšeni a mnohokrát to dávali najevo. Mám pocit, že další naši fotografové se dostanou na mezinárodní scénu."