Obama v Praze - vítězný snímek Czech press photo

Vítězný snímek 'Obama v Praze', foto: ČTK

V 15. ročníku novinářské soutěže Czech press photo získal hlavní cenu Joe Klamar. Slovenský fotoreportér francouzské agentury AFP zvítězil se snímkem z návštěvy Baracka Obamy v Praze. Za fotografii roku si odnese skleněnou plastiku Křišťálové oko, kterou mu 16. listopadu na Staroměstské radnici v Praze osobně předá prezident republiky Václav Klaus a k tomu finanční prémii 120 tisíc korun.

Vítězný snímek 'Obama v Praze',  foto: ČTK
Joe Klamar triumfoval v konkurenci více než 4300 přihlášených fotografií od 281 autora. Po vyhlášení potvrdil, že si každou kompozici pečlivě předem připravuje, ovšem nezanedbatelnou úlohu sehrálo při jeho vítězném snímku štěstí.

"Fotograf musí mít představu, co chce fotit, ale nemusí se to vždy podařit. Věděl jsem, že chci mít Obamu v záběru s kostelem, to vyšlo, i když jsem myslel, že bude Praha lépe vidět. Nakonec to bylo zamlžené v ranním oparu, což nakonec té fotce nechtěně pomohlo. Byl odpíchnutý Masaryk na pravé straně a Obama na levé, byli odseparovaní, takže grafický efekt byl silnější. V prvním momentu jsem byl ale naštvaný, že to není s čistou Prahou."

Joe Klamar,  foto: ČTK
Klamar měl jasný plán záběru, neboť si pozice pro fotografy důkladně prohlídl den před Obamovou návštěvou. Jenomže malý omyl před zahájením projevu amerického prezidenta málem způsobil, že se k místu připravenému pro pozdější vítězný snímek ani nedostal. Vše dopadlo k jeho spokojenosti především díky vstřícnosti kolegů.

"Ráno byl zmatek a popletlo se mi to. Tiskový odbor hradu mě odvedl na nádvoří na přijetí s prezidentem Klausem a hned poté jsem se musel propracovat na tribunu na místo, které jsem měl vyhlédnuté už den před akcí. Uchýlil jsem se pod kolegyni z Reuters a možná jsem i omezoval ostatní kolegy, takže jsem jim vděčný, že mě nechali dělat, co jsem si naplánoval."

Joe Klamar se ve svém profesním životě převážně věnuje focení sportu. Fotoaparát ovšem neodkládá ani ve chvílích osobního volna.

"Fotím svou rodinu, kočky, psy i prasátko, které je naším novým přírůstkem. Když jsem na sportovní akci, tak to rád kombinuji s přírodou, horami a také s lidským elementem. Rád fotím lidi - výrazy, ve kterých je radost, smutek - zkrátka aby ta fotka o něčem byla."

První cenu v kategorii Aktualita získal fotoreportér Michal Čížek za sérii snímků nazvanou Vejce pro Paroubka,  foto: ČTK
Mezinárodní porota vybrala vítěznou fotku ze tří finálových snímků. Mezi ně se dostala i fotografie Klamarova kolegy z francouzské agentury AFP Michala Čížka nazvaná Vejce pro Paroubka. Čížek se nad konečným rozhodnutím poněkud podivoval.

"Když jsem viděl ty fotky, tak jsem měl jiný kandidáty, kteří by měli vyhrát. Ať už fotku pana Zátorského z povodní nebo popálenou holčičku. Když se člověk ohlédne za mementy roku, tak ačkoliv se stalo poměrně hodně věcí, tak dobrých fotek moc nebylo."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio