Gabriela Koukalová má kompletní sbírku medailí

Gabriela Koukalová, foto: ČTK

Biatlonistka Gabriela Koukalová získala na mistrovství světa v Hochfilzenu kompletní sbírku medailí. Ve vytrvalostním závodu na 15 kilometrů skončila druhá. Po zlatu ve sprintu a bronzu ve stíhačce ta má všechny medaile. Celkem má ze světových šampionátů už šest cenných kovů.

Gabriela Koukalová,  Laura Dahlmeierová a Alexia Runggaldierová,  foto: ČTK
Českou hvězdu porazila pouze Němka Laura Dahlmeierová. "Přitom tento závod byl ten poslední, na který bych sázela, že by se mohl povést. Obrovská spokojenost,"řekla Koukalová, kterou v cíli trápily křeče v nohou. Chybu udělala hned na první položce, po které klesla pořadím až do čtvrté desítky. "Řekla jsem si, že medaile je pryč, že nemám na to, abych další tři zastřílela čistě," tvrdila, ale pak už byl její výkon bezchybný.

Na trati měla třetí nejlepší čas a na střelnici už neminula ani jednou. Závod se přitom jel v jedenáctistupňovém teple. "Vyčerpává to a vůbec to nebylo jednoduché. Jsem ráda, že až do téhle chvíle závody nebyly v sezoně tak náročné jako nyní. Ztrácíte vteřinky, víc se potíte,"řekla sedmadvacetiletá biatlonistka.

Trenéři chválili Koukalovou na střelnici

Gabriela Koukalová,  foto: ČTK
Gabriela Koukalová ve vytrvalostním závodu ukázala i svoji psychickou sílu. Na střelnici sice udělala jednu chybu při druhé ráně, ale pak už nezaváhala. "To je její obrovská síla, že se dokáže srovnat. A pak se na to kouká krásně, i když adrenalin, jestli to dá, prožívají všichni,"říká kouč žen Zdeněk Vítek.

"Mně bylo vedro, jen jak jsem jí fandil. Trpěl jsem s ní,"řekl manžel Petr Koukal, bývalý badmintonista. Během závodu šel na trať k servismanům, podávajícím pití. "Vzala si snad jen jednou. Doufal jsem, že si vezme víckrát, ale je velká holka. Asi jí to vyhovovalo,"řekl. Před startem viděl, že je jeho žena vystresovaná. "Říkala: To nepůjde, nestřílí mi to v těchhle závodech a všechno je špatně," láteřila Koukalová. Manžela i okolí tím ale uklidnila, protože pak většinou podá velký výkon. "To bylo v pořádku. Kdyby říkala, že všechno je v pohodě, bylo by to divný," uvedl Koukal.