Google nesmí fotit ulice

Stránky služby Google Street View
0:00
/
0:00

Zastánci ochrany soukromí slaví malé vítězství nad Googlem. ÚOOÚ po roce znovu nevyhověl žádosti firmy o registraci mapové služby. Ta zájemcům nabízí zobrazení vybraných míst pomocí panoramatických fotografií v rámci tzv. Street view.

Google nemá s touto službou problémy zdaleka jen v Čechách a na Moravě. Obrovský odpor ze strany občanů i úřadů se proti němu zvedl např. i v Německu. A nebylo to poprvé. Stížnosti lidí, kteří byli např. zachyceni jak opouští striptýzový klub nebo se opalují na pláži jsou na denním pořádku. Firma však o svou službu bojuje a tak postupně ustupuje.

Před dvěma lety začala na všech snímcích rozmazávat lidem obličeje a stejným způsobem se zachovala u poznávacích značek aut. Jenomže letos v květnu propukl největší skandál kolem této americké společnosti, která přiznala, že při focení ulic nasbírala data z nezabezpečených bezdrátových sítí wifi ve více než třiceti zemích.

Filip Pospíšil
Google tvrdí, že data získal omylem a nikdy je nepoužil. Ovšem např. australský ministr spojů to označil za největší porušení ochrany soukromí v dějinách západních demokracií. Řada zemí včetně Korejské republiky, Francie, Velké Británie i Česka kvůli tomu začala firmu prošetřovat. Jak může ohrozit únik dat prostřednictvím wifi jednotlivé uživatele odhaduje expert na ochranu soukromí společnosti Iuridicum Remedium Filip Pospíšil.

"Přes tuto síť lidé běžně posílají maily, ale mohou zde zadávat i bankovní převody. Z toho je jasné, že ta data jsou velmi citlivá. Ten velký problém byl způsoben tím, že nikdo netušil, že Google tato data shromažďuje a vlastně se ani neví, co s nimi zamýšlí dělat."

Jak už bylo řečeno, Google se brání, že data získal omylem a nijak je nevyužil. Těmto argumentům se však vysmála mezinárodní organizace na ochranu občanských práv Private International. Podle ní nezávislý audit jasně prokázal, že americká firma sbírala data záměrně a systematicky je shromažďovala. Jak Pospíšil dodává společnost Google je v otázce ochrany soukromí doslova odstrašujícím případem.

"Rozhodně to není první případ, kdy se Google prohřešil proti ochraně osobních údajů a kdy prokázal, že tento problém nevnímá senzitivně. Když se na to přišlo, tak reagovali, ale teď je otázka, zda je veřejnost a orgány donutí k respektování nějakých pravidel."

Rizika však neplynou pouze z komunikace pomocí wifi. Google provozuje např. gmail.com či vlastní vyhledávač přes které také shromažďuje osobní údaje. Nejlepší ochranou je tak jednoduše Google nepoužívat, k čemuž už přistoupili nejen soukromí uživatelé, ale i některé firmy.

"Samozřejmě lidé se mohou rozhodnout, že nebudou Google používat a ostatně i některé firmy, kvůli jeho malému ohledu na data klientů, se rozhodly, že tuto službu podporovat nebudou."