Hasiči zasahovali u fiktivního požáru v Národním muzeu

Foto: ČTK

V budově Národního muzea vypukl požár, pracovníci byli rychle evakuováni, za zvuku sirén přijeli k zásahu hasiči - to byl scénář taktického cvičení, které v muzeu proběhlo v úterý. S jakými výsledky? To se dozvíte od Martiny Lustigové, která přímo na místě celý zásah pozorovala.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš
Při akci zasahovaly téměř čtyři desítky hasičů, během dvanácti minut bylo evakuováno kolem dvou stovek zaměstnanců muzea. Do 25 minut měli hasiči pomyslný požár pod kontrolou. Proč takové cvičení vůbec proběhlo? "My jsme ho dělali z toho důvodu, abychom si procvičili, kdyby náhodou vypukl požár. Tato budova - já jsem to říkal už mnohokrát, je to taková ohraná písnička - je ve velmi špatném technickém stavu. V letošním roce slaví 115 let. Je plná značně hořlavých sbírkových předmětů, je plná lidí. A její protipožární systémy jsou na velmi špatné úrovni, léta nám nefungují požární hydranty," řekl v rozhovoru pro Radio Praha ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

To, že budova Národního muzea je ve špatném technickém stavu, potvrzuje i ředitel pražských hasičů Dalibor Gosman: "Problém je se stářím objektu, protože to je objekt, který je relativně vybydlený - to je špatný termín, ale má k tomu velice blízko. To znamená, že tento objekt potřebuje totální rekonstrukci, aby byl důstojným stánkem pro naši republiku."

Foto: ČTK
Zásah v budově Národního muzea má svá specifika. Kromě špatného technického stavu domu by práci hasičů při likvidaci požáru ztěžovalo například to, že je v budově umístěno velké množství vzácných starých tisků, a proto by nemohli při hašení používat tolik vody. Práci hasičů komplikuje i okolní terén. "Tady máme nějaké technické obtíže - například únosnost zeminy okolo muzea, protože jsme nad stanicí metra, jsou tady různé větrací šachty, telefonní šachty, apod. To ztěžuje i prostor pro nástup naší těžké techniky, apod. Proto to tady cvičíme," uvedl Dalibor Gosman.

Při vypuknutí požáru by prioritou bylo zachránit lidské životy. Jak ale potvrzuje Michal Lukeš, v muzeu si vyzkoušeli i evakuaci sbírek: "My jsme neevakuovali pravé sbírky, protože jsme samozřejmě nechtěli kombinovat evakuaci osob se sbírkami, pokud to není nutné. Proto jsme tuto záležitost jenom simulovali. Označili jsme trezory, ve kterých sbírky jsou. A podle našich plánů prevence a ochrany jsme nastartovali systém evakuace. Trvalo to asi deset minut od vyhlášení požáru. Sbírky byly shromážděny na nádvoří muzea a připraveny k odvozu do náhradních úložišť. Tam už jsme vlastně skončili. Pravé sbírky jsme neevakuovali, evakuovali jsme imitace ve stejné váze a rozměru."

Podobné cvičení v Národním muzeu proběhlo naposledy koncem 70. let. Úterní cvičení bylo i dalším způsobem, jak poukázat na velmi špatný technický stav budovy. Nutná rekonstrukce by si podle odhadů vyžádala přes 4 miliardy korun.