Starověký Egypt. Sluneční králové rozzářili Národní muzeum

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Cenu malé jaderné elektrárny má výstava Sluneční králové. Návštěvníci Národního muzea mohou spatřit téměř 300 historických předmětů ze starověkého Egypta starých až 5000 let.

Michal Lukeš | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

Mimo jiné se zde představují i nejvýznamnější objevy českých vědců v egyptské lokalitě Abúsír.

Egypt ještě nikdy do zahraničí nezapůjčil takové množství významných artefaktů a výstava patří mezi nejvýznamnější v historii muzea.

"Egypťané by ty předměty bez výborné pověsti našich egyptologů a jejich dobrým osobním vztahům s egyptskou památkovou péčí nepůjčili a výstavu by nebylo možné v Praze uspořádat," uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Češi zkoumají lokalitu Abúsír šedesát let

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Expozice se zaměřuje na období egyptské říše, kdy v lokalitě Abúsír vznikaly velké pyramidové komplexy. Název výstavy Sluneční králové odkazuje na panovníky páté dynastie starověkého Egypta, kteří uznávali jako hlavní božstvo slunečního boha Rea. Svoje pyramidové hrobky si postavili právě v Abúsíru. Návštěvníci se mohou přesvědčit o tom, jak významná byla práce českých egyptologů za poslední desítky let a kolik předmětů pochází z jejich nálezů.

Chálid Anani,  foto: ČTK/Šimánek Vít

"Většina z nich nám prošla v Egyptě rukama během spousty archeologických sezón, kdy došlo k jejich objevu. Teď je vidíme vystavené poprvé tak, jak si zaslouží, protože každý z nich patří mezi světové unikáty," byl s výstavou spokojený egyptolog Miroslav Bárta, který od roku 2011 vede výzkum archeologické lokality Abúsír a je ředitelem Českého egyptologického ústavu.

Egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anani ocenil šedesát let trvající úspěšnou spolupráci mezi Egyptem a Českou republikou v oblasti egyptologie. Výstava je podle něj výborně připravená a jedná se o jednu z největších expozic o nejstarším období Egypta, které kdy byly uspořádány.

Jsou tu vedle sebe králové, pyramidy i písařské misky

Jak dodal ředitel muzea Michal Lukeš, výstava představuje krále i všední život.

Foto: ČTK/Šimánek Vít

"Jedna z částí je věnována králům a vysokým hodnostářům, druhá část evokuje pyramidové pole a je také víc věnovaná každodennímu životu. Máme tam i část, která je věnovaná rekonstrukci podob některých faraonů. Součástí designu výstavy jsou tři pyramidy různého typu, do kterých můžete vejít, můžete si bezdotykově prohlédnout lokalitu Abúsír."

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Mezi nejvýznamnější vystavené předměty patří podle muzea socha krále Raneferefa nebo soubor soch princezny Šeretnebej a písaře Nefera. Celková pojistná hodnota artefaktů je podle muzea miliarda korun a jejich hmotnost přes deset tun. Jak dodal Filip Lukeš, zajímavé jsou však i drobnosti, jeho například zaujaly dvě malé písařské misky.

"Misky spojené do jednoho předmětu. Já jsem se divil, proč je v jedné barva červená a v druhé černá. Myslel jsem, že je to kvůli výzdobě, ale oni mi vysvětlili, že Egypťané, a je to jejich vynález, to, co bylo v mínusu, psali červeně. To jsou takové drobnosti."

Česká egyptologie má výbornou pověst. V lokalitě Abúsír působí čeští egyptologové od přelomu 50. a 60. let a stáli za významnými nálezy. První výstava o starověkém Egyptu se v českých zemích konala už v roce 1817.