Hazard s hazardem

0:00
/
0:00

O tom kam půjde část peněz z hazardu budou dál rozhodovat loterijní firmy. Poslanci ODS a Věcí veřejných totiž při sněmovním hlasování o daňových zákonech nedodrželi původní koaliční dohodu, aby všechny peníze šly do kapsy státu a obcí. A tak obce přijdou o několik miliard korun ročně a vzájemná důvěra ve vládní koalici se opět otřásá v základech.

Kvůli změnám v daňové reformě přijdou obce o 3 miliardy korun. Podle vládního návrhu měly získat až 6 miliard ze zdanění hazardu, zbytek z dvacetiprocentní daně měl putovat do státní kasy. Po poslaneckém kolapsu koaliční dohody se nakonec takto vybrané peníze rozdělí na třetiny - mezi obce, ministerstvo školství a o zbylé třetině budou dál rozhodovat loterijní firmy. To pochopitelně vítá a obhajuje Marek Herman, výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzovních sázek:

"Jsme spokojeni, že se to rozdělilo na tři třetiny, protože já mám za sebou stovky venkovských klubů, mám za sebou dobré, silné projekty, jako Konto bariéry nebo Centrum Paraple, Národní dovadlo, Národní galérie. My jsme se snažili argumentovat pro to, aby část těch pravomocí u loterijních firem zůstala."

Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí, naopak považuje rozhodnutí poslanců za chybné a soudí, že je to jednoznačné vítězství loterijní lobby:

Miroslav Kalousek
"Když to má říci slušně, je to lumpárna. Některé loterijní společnosti si prosadily svoje lobby. Je to naprosto neuvěřitelné. Budeme se snažit o to, aby se to vrátilo k původnímu návrhu, to znamená, aby se o to podělily stát a obce. Musíme si uvědomit, že obce dneska financují naprostou většinu, ať už se jedná o sport, o kulturu, anebo o sociální služby. Je tedy potřeba, aby to dostaly obce, ne aby si to zase rozdělovaly loterijní společnosti podle svého vlastního uvážení."

Ani ministr financí Miroslav Kalousek není s výsledkem hlasování poslanců spokojený. Jejich pohnutky nechápe a je z toho značně rozhořčen:

"Jednoznačně zvítězila sázková lobby a poslanci ODS, ČSSD, Věci veřejných i komunistů obrali obce zhruba o 3 miliardy korun ve prospěch sázkových společností. O tom nerozhodlo ministerstvo financí, nerozhodla vláda. Rozhodli o tom konkrétní poslanci konkrétních politických stran. Ptejte se jich po jejich motivech. Určitě budou ušlechtilé."

Karel Schwarzenberg
Nejednota poslanců při hlasování o daňové reformě nalomila podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga koaliční důvěru. "Zajisté si budeme muset o tom vážně pohovořit, poněvadž to, co se stalo, je pokus o sebevraždu vládní koalice,"řekl Karel Schwarzenberg. Podle ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 teď ale nemá smysl svolávat další jednání koalice:

"To opravdu v tuto chvíli nemám v úmyslu. Já jsem po žádné koaliční schůzce nevolal. K čemu by byla dobrá? Aby se tam kolegové k něčemu zavázali a pak to zase porušili, protože sázková nebo stravenková lobby si něco přeje víc?"

Josef Dobeš,  foto: ČTK
Zklamání a rozhořčení bylo v hlase Miroslava Kalouska více než patrné. Ministr školství Josef Dobeš z Věci veřejných si ale není vědom toho, že by porušil koaliční dohody. Podle něj se vláda dohodla na postoupení některých jednacích bodů rovnou do Poslanecké sněmovny. Jedním z těch, které ve vládě prošly, má podle něj být i zdanění hazardu a použití těchto peněz na sport:

"Já jsem se s ministrem financí domluvil na parametrech, jak zdaníme hazard. A já jsem neudělal nic jiného, než že jsem setrval na svém slovu. A nebyl jsem ovlivněn ani žádným byznysem v oblasti hazardu, ale ani budoucími volbami. Pan ministr financí se mnou slíbil sportovnímu prostředí, že půjde do rozpočtu ministerstva školství část peněz z hazardu. V žádném jeho předloženém návrhu toto není."

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík doufal, že hazard o možnost dál rozdělovat utržené peníze definitivně přijde. Přijaté řešení nevidí jako nejprůhlednější. Navíc se ke svému postupu koaliční partneři nevyjádřili:

"Nevysvětlil to vůbec nikdo. Ještě večer před tím na K9 ODS deklarovala podporu dohodě uzavřené na ministerstvu financí. To, že zůstávají tzv. odvody na dobro, které ale mají být spravovány fondem při ministerstvu školství, který však nemá standardní pravidla jako ostatní státní fondy, je velký problém. Tady vznikl takový velký nový medvěd."