Koalice se domluvila na zdanění hazardu

Provozovatelé hazardních her v budoucnu možná budou odvádět daně státu a obcím. Zástupci koalice se v úterý večer domluvili na novém způsobu zdanění hazardu. Hazardní firmy by měly státu i obcím přispět celkem 8 miliardami korun. Na část z peněz z hazardu by přitom měly nárok obecní rozpočty. Ty by získaly peníze především z výherních automatů a videoterminálů.

Do obecních rozpočtů by z těchto přístrojů mělo podle dohody dorazit 70 procent daně z obratu. V ostatních případech by byl poměr opačný. Obce by získaly třicet procent z daní zaplacených za kurzové sázky nebo za kasina a další typy hazardu. Právě na kasinech a kurzových sázkách by si většinu vzal stát. Předseda poslaneckého klubu vládní strany Věcí Veřejných Vít Bárta v České televizi vysvětlil, jak se bude hazard zdaňovat.

"Máme devatenáctiprocentní daň z příjmu právnických osob, máme dvacetiprocentní obratovou daň a máme 20 tisíc za bednu."

20 tisíc korun je přitom roční paušální poplatek za jeden hrací automat. Podle Víta Bárty se budou politici také snažit, aby se loterijní zákon neobcházel třeba sázením na internetu v zahraničí. Zákaz internetových sázek přitom už jednou navrhl poslanec TOP 09 Jan Farský. Ostře proti se ale postavil ministr financí Miroslav Kalousek, který prohlásil, že taková cenzura internetu by nebyla reálná. Proti návrhu se zvedla i petice občanů. Jedním z největších současných problémů v hazardu ale podle politiků není internetové sázení, ale videoterminály. Pokračuje poslanec za Věci Veřejné Josef Novotný.

Josef Novotný
"Chceme dostat nelegální hazard, čili interaktivní videoterminály, zpět do kasin. V současné době je to největší průšvih, který řeší ministerstvo financí a neví, jak z toho ven po nálezech Ústavního soudu. Ten řekl "bedna jako bedna", když to řeknu srozumitelně. Stojí tady automat, který hraje o dvě koruny v restauraci, a o pět set nebo tisíc korun může hrát ta samá bedna, stejně vypadající, která stojí vedle a jmenuje se interaktivní videoterminál."

Část příjmů z hazardu jde na podporu charitativních nebo neziskových organizací. Tuto praxi ale provázela častá kritika, protože peníze odtékaly na podezřelé účty nebo k anonymním vlastníkům. To vadí poslankyni za TOP 09 Heleně Langšádlové.

Helena Langšádlová
"Nechceme, aby sportovní, charitativní nebo sociální organizace byly závislé na loterijních společnostech. Budou navýšeny příjmy obcí a státu, a věřím, že z těchto zdrojů budou uspokojeny jejich potřeby."

Podle dostupných statistik se loni v České republice prosázelo přes 125 miliard korun. Zhruba 80 procent z uvedené částky lidé vhodili do hracích automatů různého druhu. V kasinech lidé utratili asi 12 procent ze 125 miliard korun. Loterie včetně sportky představují zlomek - přes pět procent. Podle poslance za Věci Veřejné Josefa Novotného, který se hazardem zabývá, ale návrh na omezení hazardu narazí na problém schválení v Senátu nebo při dalším legislativním procesu.

"Mám signály, že už je připravena jedna ze dvou brzd, to bude Senát, druhá brzda je tam tradiční pan prezident. Všichni jsou už připraveni na to, že když nám teď ministr Kalousek vyjde vstříc, tak kvůli nějakým prkotinám budou tento zákon vracet."

Vít Bárta,  foto: ČTK
Úterní dohoda koaličních stran je součástí širších jednání o daňové reformě. Její další sporné body, mezi které patřilo například rušení stravenek, ale politici zatím neuzavřeli. Věci veřejné na zachování jejich daňového zvýhodnění trvají a také považují celou daňovou reformu za nedostatečně projednanou. Některých předchozích jednání se totiž neúčastnili poslanci za stranu TOP 09. Protestovali tak proti přítomnosti kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory. A právě to nejmenší vládní straně vadilo. Pokračuje předseda poslaneckého klubu Věcí Veřejných Vít Bárta.

"V koaliční smlouvě je jasně řečeno, že koaličně jsou projednány takové návrhy, pro které hlasuje nadpoloviční většina přítomných ministrů z každé koaliční strany. Jinými slovy, díky nepřítomnosti ministrů TOP 09 na vládě při projednávání daňové reformy považujeme daňovou reformu za koaličně neprojednanou. Férově jsme o tom informovali naše koaliční partnery. Samozřejmě, že Věci Veřejné na zachování stravenek trvají."

Poslanci ODS i TOP 09 podobu daňové reformy považují už za projednanou.