Hefaiston na hradě Helfštýně

Helfštýn

Již podvacáté se během uplynulého víkendu na hradě Helfštýně na Přerovsku sjeli umělečtí kováři z celého světa, aby zde na tradičním setkání nazvaném Hefaiston předvedli své kovářské umění. Jejich práci přihlíželo na deset tisíc diváků. Více informací o této výjimečné akci má Milena Štráfeldová.

Helfštýn | Foto: Tedmek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Každoroční soutěžní přehlídka uměleckého kovářství Hefaiston, nazvaná podle starověkého boha Hefaista, patří k nejvýznamnějším setkáním uměleckým kovářů na světě. Na letošní ročník přijel rekordní počet účastníků: na šest set kovářů z více než dvacítky zemí, mezi nimi kováři z Japonska, Izraele, z amerického kontinentu, a samozřejmě z mnoha států Evropy. Vedle klasických kovářských disciplin mají právě na Helfštýně možnost ukázat i své výtvarné cítění ve volné tvorbě. Blíže o přehlídce Hefaiston řekla vedoucí odborné poroty kunsthistorička Marcela Kleckerová:

"Celá přehlídka uměleckého kovářství se dělí na dvě kategorie. Jsou zde dovezené práce, které kováři zpracovali doma, a potom se tady pro návštěvníky předvádí demonstrace kovářské tvorby, takže v současné jsme již vybudovali deset pevných pracovišť a kováři tu vytvářejí plastiky, které potom zůstávají ve sbírkách hradu Helfštýna."

Odborná porota hodnotí práce uměleckých kovářů ve dvou kategoriích, a to práce dovezené a práce přímo na Helfštýně vytvořené. Zvlášt se hodnotí i jednotlivé kovářské obory, jako například klasické kovářské práce, šperky, zbraně nebo volná plastika. V letošním ročníku měli velký úspěch kováři, kteří předváděli tzv. damascénské kování, tedy výrobu damascénských mečů. O letošním vítězi jedné z hlavních kategorií soutěže Marcela Kleckerová uvedla:

"Z těch klasických kovářských prací první cenu získal Pavel Tasovský s Petrem Soukupem za kované dveře, které byly vytvořeny pro brněnské podzemí. Potom zajímavá byla taky spolupráce našich českých kovářů s lucemburskými, kteří se dohodli, že přece jenom máme v historii něco společného - Karla IV., který byl z lucemburského rodu, takže vykovali společně říšské jablko."

Helfštýnská přehlídka Hefaiston je ve světě hodnocena jako jedno z nejlepších setkání uměleckých kovářů vůbec. O jejím významu svědčí i to, že kováři z několika kontinentů se sem na vlastní náklady opakovaně vracejí. Jejich práce za uplynulých dvacet let také na Helfštýně již vytvořily jednu z největších světových sbírek uměleckého kovářství.