Zdařilá rekonstrukce. Hrad Helfštýn, který si oblíbili kováři z celého světa, získal cenu za architekturu

Helfštýn

Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce paláce hradu Helfštýn na Přerovsku. Hrad si oblíbili umělečtí kováři, kteří sem jezdí už desítky let.

Do soutěže komory českých architektů se přihlásila díla postavená v posledních pěti letech. Helfštýn měl velkou konkurenci. Ze 170 vybrala mezinárodní porota 30 staveb, které její členové osobně navštívili.

Miroslav Pospíšil a Martin Karlík | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Ze sedmi finalistů pak zvítězil Helfštýn. Za úspěšnou rekonstrukcí stojí Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r. Vyhlášení výsledků prestižní soutěžní přehlídky se zúčastnil i helfštýnský kastelán Jan Lauro.

"Pro hrad Helfštýn je to vynikající vizitka toho, že pečujeme správně o svěřený kulturní majetek a také věřím tomu, že to bude obrovské lákadlo pro širokou i odbornou veřejnost."

To potvrzuje i zájem turistů v letošním roce, pro které se stal velkým magnetem nově zastřešený a obnovený hradní Palác. Helfštýn si mohou lidé prohlédnout o víkendech i v listopadu. A to bez davu turistů.

Helfštýn | Foto: botev,  Wikimedia Commons,  public domain

Z prostoru pod širým nebem je zastřešená galerie

Hrad si oblíbili také umělečtí kováři z celého světa, kteří sem jezdí už desítky let a nechávají zde svá díla.

Helfštýn | Foto: Tedmek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

"Celý prostor, tím, jak se zkultivoval a částečně zastřešil, nabízí galerii. Najednou je ten kov možné ukázat lidem v plné kráse, aniž by byl ohrožen povětrnostními vlivy, tak jak tomu bylo doposud. Až když člověk vstoupí do té místnosti a zvedne oči k nebi, tak zjistí, že je pod střechou, která přivádí do místnosti úžasné denní světlo."

Je zjevné, které části stavby jsou původní a které nové. Do historické stavby vložili architekti soudobé prvky a propojili přízemí s vyššími podlažími paláce, která byla dosud veřejnosti nedostupná. Dá se vstoupit i na vnější ochoz, pozval k prohlídce kastelán Jan Lauro.

"Přes dvojici věží návštěvníky provede po obvodu historického jádra toho nejstaršího, co Helfštýn nabízí. Teď můžeme zcela bezpečně a pohodlně kráčet kolem dokola."

Rekonstrukce paláce hradu Helfštýn získala i další prestižní ocenění. Posledním byl titul Stavba roku 2021.

10
49.5178684502
17.6282706753
default
49.5178684502
17.6282706753

Unikátní stavbou je i bazén v Lounech - černý krystal inspirovaný Českým středohořím

Do soutěže Stavba roku 2021 přišlo rekordních 90 přihlášek. Do užšího výběru postoupilo 33 z nich a pět získalo titul. Mezi nimi i novostavby.

Městská plavecká hala v Lounech | Foto: Eva Bucharová,  Český rozhlas

Oceněná byla například plavecká hala v Lounech, která má podobu zkoseného krystalu z černého betonu, skla a dřeva. Při návrhu se architekti inspirovali zvlněnými křivkami Českého středohoří, kterými se návštěvníci kochají z tobogánu, terasy nebo venkovního bazénu s vodou teplou i přes zimu.

"Mě se na té hale líbí nejen to, jak je postavená, jak je zrealizovaná, ale že má i duši. Tu duši jsem objevil, až když jsem šel vyzkoušet ty služby, které ta hala nabízí," uvedl ředitel plavecké haly Jan Macháček.

Ceny Patrimonium pro futuro uděloval i Národní památkový ústav. Cenu generální ředitelky získala obnova jídelny Libušín. Roubená stavba slovenského architekta Dušana Jurkoviče byla zrekonstruovaná po devastujícím požáru z roku 2014.

Jak uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, tato akce byla oceněná za to, že je v českém prostředí mimořádná.