Heinrich Mattoni a slavná minulost lázní Kyselka

Na Karlovarsku vzpomínají na osobnost Heinricha Mattoniho, neodlučitelně spjatého s místními minerálními prameny. Zveme vás tam na výstavu, která potrvá až do září.

Tzv. mattonku si dnes spojujeme především s Karlovými Vary. Mattoniho minerálka se však nestáčí přímo v tomto lázeňském středisku, ale v nedaleké obci Kyselka. O léčivosti místních pramenů se vědělo již minimálně v šestnáctém století, světově proslulými lázněmi se Kyselka stala až v druhé polovině 19. století. Pokračuje Věra Čarná z ostrovského Domu kultury.

"Rozkvět obce Kyselky tenkrát se rovnal slávě Karlových Varů. Obě lázeňská města mezi sebou docela soutěžila a do Kyselky se tenkrát hrnuly hosté z Prahy i z dalekého zahraničí."

Za svůj rozkvět vděčí Kyselka především příchodu Heinricha Mattoniho, italsko-německého obchodníka s minerálními vodami.

"Kyselka na pana Mattoniho vzpomíná s velikou nostalgií. Heinrich Mattoni převzal prameny v obci Kyselka již v roce 1872. V tu dobu se stáčelo 670 tisíc lahví kyselky ročně a po 25 letech se objem zvýšil na 8 milionů lahví. Jen tři roky po získání pramenů Mattoni koupil od hraběte Černína také lázně. Pod Mattoniho vedením vzkvétala celá oblast kolem Kyselky. V lázních Kyselka tehdy pulsoval život. Mattoni postavil vilu, lázeňský palác, kolonádu, hotely a další objekty."

Osobu Heinricha Mattoniho i tehdejší rozkvět kyselských lázní nyní připomíná výstava 'Mattoniho Kyselka aneb Heinrich Mattoni už není'. Až do 7. září se tak v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově nabízí malý exkurz do období největší slávy Kyselky.

Lázně Kyselka,  foto: www.czechtourism.cz
"Vedle historie lázeňských staveb fotografií a vzácných listin je k vidění také řada předmětů, jako původní hliněné a skleněné láhve, etikety a další vzácnosti. Jednou z těchto velkých vzácností je socha v životní velikosti Heinricha Mattoniho. Za nejcennější exponát bych považovala knihu hostů, ve které nalezneme spoustu vzácných podpisů. Předměty jsme získali všechny ze soukromých sbírek. Normálně k vidění vůbec nejsou a malinkou část exponátů nám zapůjčilo Karlovarské krajské muzeum."

Malebná promenáda a architektonicky cenné lázeňské domy dnes však patří již minulosti. Areál po několikanásobné privatizaci v 90. letech chátrá a jako celek se jej pravděpodobně nepodaří zachránit ani novému majiteli. Kyselští ve zlepšení situace přesto nepřestávají doufat. Slavnou minulosti si připomenou ještě rozsáhlejší expozicí v roce 2010, kdy uplyne od smrti Heinricha Mattoniho sto let. Na podrobnosti jsme se zeptali Věry Čarné.

"Pan starosta Kyselky cosi chystá, ale zavázali jsme se, že o tom nebudeme mluvit, je to tajemství."