Herci Národního divadla pohrozili stávkou

Národní divadlo v Praze, foto: www.czechtourism.cz

Herci Národního divadla v Praze pohrozili, že vyhlásí stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, jak do chodu naší první scény zasahuje její současný ředitel Jan Mrzena. V otevřeném dopise vyzvali ministra kultury Martina Štěpánka, aby Mrzenu s okamžitou platností odvolal a aby zrušil "pseudokonkurz" na místo nového ředitele. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Národní divadlo v Praze,  foto: www.czechtourism.cz
"Vyzýváme Vás, abyste přestal nekompetentně zasahovat do organismu Národního divadla. Máte bezesporu právo, dané Vaším úřadem, jmenovat a odvolávat ředitele ND. Nemáte ovšem právo činit tak bez rozmyslu a bez veřejného zdůvodnění" - napsali herci Národního divadla ministru kultury a svému bývalému kolegovi Martinu Štěpánkovi. Dopis podepsalo 39 z 52 členů činohry, mezi nimi například Vlasta Chramostová, Josef Vinklář, Miroslav Donutil nebo Iva Janžurová. Pro média se ovšem nikdo z herců nechtěl k jeho obsahu dále vyjadřovat.

O co jde? Hercům se nelíbí, jaké změny ve vedení divadla a v jeho dramaturgickém plánu provádí jeho současný šéf Jan Mrzena. Ten byl řízením Národního divadla pověřen v polovině září. Tehdy nahradil Daniela Dvořáka, kterého Martin Štěpánek odvolal s okamžitou platností údajně kvůli nesrovnalostem v hospodaření. Mrzena pak koncem listopadu odvolal i blízkého Dvořákova spolupracovníka, šéfa opery Jiřího Nekvasila. Zrušil také některé chystané tituly a koprodukce. Mrzena se hájí tím, že jeho úkolem bylo divadlo umělecky a ekonomicky stabilizovat:

Jan Mrzena,  foto: ČTK
"Já zdůrazňuji, že jsem byl pověřen mandátem dočasným, abych zamezil některým ekonomickým škodám, které by mohly mít vážný dopad na chod celého divadla, třeba i pro některé budoucí časy. Zásahy, které jsem provedl a ke kterým jsem byl povolán, samozřejmě vedly i k některým změnám v dramaturgickém plánu uměleckého souboru opery, ale na sezónu 2007 - 08. To znamená na dramaturgický plán, který se v této chvíli finalizuje."

Herci vyzvali ministra Martina Štěpánka, aby Mrzenu odvolal pro nekompetentnost, s jakou řídí naši první scénu. Chtějí také, aby zrušil konkurz, který byl na post ředitele Národního divadla vypsán. Nelíbí se jim, že případní uchazeči o toto místo měli jen měsíc na vypracování svého uměleckého projektu. Uzávěrka konkurzu je totiž už 29. prosince. Ministr Štěpánek však na vypsaném konkurzu nic měnit nehodlá:

"To výběrové řízení na obsazení postu ředitele Národního divadla bylo vyhlášeno naprosto regulérně."

Jména uchazečů budou zveřejněna v prvním lednovém týdnu a to, kdo bude novým šéfem Národního divadla, by mělo být známo po 15. lednu. Členy výběrové komise jsou například sopranistka Gabriela Beňačková, ředitel Pražského jara Roman Bělor nebo rektor Akademie múzických umění v Praze Ivo Mathé.