Rozpaky nad odvoláním ředitele Národního divadla

Daniel Dvořák, foto: ČTK

Nový ministr kultury Martin Štěpánek na hodinu odvolal z funkce ředitele Národního divadla architekta Daniela Dvořáka. Stalo se tak údajně na základě kontroly ministerstva, které už letos na jaře přišlo na nesrovnalosti v hospodaření divadla. Dvořák důvody odvolání rezolutně odmítá. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Daniel Dvořák,  foto: ČTK
Nový ministr kultury jednal překvapivě rychle. Minulé pondělí byl uveden premiérem Topolánkem do funkce. Vzápětí byl hospitalizován. Ještě o víkendu prý řediteli Národního divadla vzkázal, že je vše v pořádku a že se s ním rád po návratu z nemocnice sejde. Místo toho byl toto úterý Daniel Dvořák pozván po pracovní době na ministerstvo, kde mu úředníci předali odvolání podepsané ministrem a doprovodný dopis. Způsob, jakým byl odvolán, označil Daniel Dvořák za účelový a bezprecedentní.

"K odvolání ředitele naší první scény musí být nějaký závažný důvod v rovině hospodářské kriminality a podobně."

Už proto, že veškeré ukazatele Národního divadla jsou podle něj v pořádku - hospodářské i provozní.

"V pokladně Národního divadla nechybí ani haléř. Všechno je v pořádku. Celý účetní oběh je takový, jak má být."

Jan Mrzena,  foto: ČTK
Po kontrole z ministerstva už ale potrestal Daniela Dvořáka i předchozí ministr Vítězslav Jandák. Snížil mu plat. Nový ministr Martin Štěpánek při odvolání ředitele prý jen navázal na výsledky kontroly.

"Opíral jsme se o audit, který nechal provést můj předchůdce Vítězslav Jandák. Byl jsem poněkud překvapen, že Vítězslav Jandák nešel vlastně, co se týče výsledků auditu, ve svém rozhodování dále. Já jsem se seznámil s tou zprávou, která byla podle mě dost skličující, a přistoupil jsem k tomuto rozhodnutí."

Co se tedy na Dvořáka našlo? Pod jeho vedením bylo údajně špatně zaúčtováno několik stavebních a poradenských zakázek. Nejvíc prý ale vadil fakt, že Dvořák, coby ředitel, účtoval divadlu scénografické práce, které tam vykonával. Za dva roky si tak měl přijít na téměř sedm set tisíc korun. Jde tedy o jasný střet zájmů. Potíž je v tom, že už při nástupu do funkce přece všichni věděli, že ředitel Dvořák, jako mezinárodně uznávaný scénograf, bude dál tvořit v tandemu s šéfem opery Jiřím Nekvasilem. Nikdo tehdy nebyl proti. Komentátoři si tedy kladou otázku, proč se tomu dnes někdo diví. Martin Štěpánek ale hovoří o širších souvislostech.

"Na vnější i vnitřní stav Národního divadla bylo již velice dlouho poukazováno. Všechno, co se za poslední dobu několika let v Národním divadle odehrálo, vzbuzovalo nejen v umělecké veřejnosti řadu otázek."

Národní divadlo,  foto: www.czechtourism.cz

Výsledky ministerské kontroly tedy byly onou pověstnou poslední kapkou, která přetekla. Daniel Dvořák zase tvrdí, že zjištěné chyby nejsou tak závažné, aby byl ze "Zlaté kapličky" na hodinu vyhozen. Požaduje tedy, aby ministerstvo kultury výsledky kontroly zveřejnilo a veřejnost mohla sama posoudit závažnost jeho pochybení. Ministerstvo ale zveřejnění odmítá. Na druhou stranu zazněly hlasy, že nový ministr kultury zkrátka naznačil, že na vrcholné vedoucí pracovníky v resortu bude klást přísnější požadavky. Pokud tedy ministr v něčem pochybil, tak v tom, že měl své důvody říci Dvořákovi osobně do očí a neposílat mu odvolání přes úředníky. Do konce září by měl Martin Štěpánek vyhlásit na ředitele Národního divadla výběrové řízení. Dočasně pověřil vedením naší první scény Jana Mrzenu. Ten v minulosti řídil Jihočeské divadlo a byl také předsedou Rady České televize. Podle dočasného šéfa by diváci neměli současné personální změny nikterak pocítit. Šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal ale v České televizi vyjádřil právě nad současnými změnami znepokojení.

"Takto to prostě nejde. Nemůžete uprostřed operace vyhodit chirurga od stolu a říci, že to za něj dodělá tamhle ten pán."