Historici a kartografové spustili unikátní online atlas českých dějin

Nový online atlas českých dějin

Husitské bitvy, srovnání místních výsledků parlamentních voleb, ale také třeba zmapované zajatecké tábory z první světové války, rozmístění rozhleden i českého trampingu. Nejen to nabízí unikátní webový portál Český historický atlas, který je od začátku května zdarma přístupný všem zájemcům.

Část věnovaná válečným konfliktům | Zdroj:  Český historický atlas

Portál je výsledkem spolupráce odborníků z Historického ústavu Akademie věd a Fakulty stavební ČVUT.  Je vytvořený jako volně přístupná webová mapová aplikace s využitím nejmodernějších technologií GIS.

Atlas nabízí desítky historických a tematických map od středověku až po 20. století. Autoři tak chtějí nabídnout ucelené a dostatečně autoritativní mapové dílo k českým dějinám. Internet je totiž podle historiků plný map s chybami a nepřesnostmi, například v zákresu hranic, v terminologii či v zeměpisném názvosloví.

Část o antropogenní činnosti v krajině | Zdroj: Český historický atlas

„Mnohdy dokonce cíleně manipulují s veřejným míněním a deformují úroveň historického poznání ve společnosti,“ uvedla Leona Matušková z Akademie věd. Interaktivní Český historický atlas tak je podle ní cenným počinem, který má tento stav změnit.

Mapy, text i obrázky

Atlas je určený pro každého zájemce o českou a československou historii, kteří tam najdou široké spektrum informací od raného středověku až do současnosti. Kombinuje mapy, text a doprovodný obrazový materiál. Web tedy slouží i jako učebnice dějepisu. Využít ho tak mohou učitelé, studenti, badatelé, ale také novináři a třeba i zvídaví návštěvníci památek.

Eva Semotanová | Foto: Hynek Bulíř,  Český rozhlas

„Domníváme se, že forma interaktivního elektronického portálu je dnes mnoha uživatelům přístupnější než tištěná publikace,“ uvedla jedna z hlavních autorek celého projektu Eva Semotanová z Historického ústavu AV ČR.

Portál je podle ní k dispozici také v angličtině. „Protože cílíme také na zahraniční veřejnost. Dosavadní anglicky psané portály k dějinám světa informují o českých a československých dějinách velmi povšechně a často zkresleně,“ dodala historička.

Mapa rozhleden i rozmístění poutních míst

Ve zvláštní sekci lze porovnávat mapy stejného jevu v různých časových obdobích | Zdroj: Český historický atlas

Atlas zpřístupňuje prostorové a časové podrobnosti nejen zásadních okamžiků českých dějin, ale i nejrůznějších zajímavostí. Najdete v něm například různorodé informace o obyvatelstvu, kde mimo jiné informuje o národnostních poměrech v různých regionech a obdobích či komunitách krajanů ve světě.

Některé zajímavosti jsou dokonce kartograficky zpracovány vůbec poprvé. Zájemci se můžou například podívat na mapu turistických rozhleden na našem území, a to v časovém srovnání od roku 1900 až do současnosti.

Nově je možné si prohlédnout také rozmístění poutních míst, a to včetně rozlišení, jestli se poutě konávaly na jaře, v létě nebo v jiný čas. K dispozici jsou také některé jejich fotografie a popis poutí. Kapitola je součástí celku Víra a náboženství, který podává přehled o náboženské a církevní situaci na našem území od středověku dodnes.