Historickým městem roku 2007 se stal Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec, foto: www.czechtourism.cz

Historickým městem roku 2007 se stal Jindřichův Hradec. Ocenění je odměnou za nejlepší péči o památky v rámci programu vyhlašovaného ministerstvem kultury. Jihočeské město bylo letos nominováno už potřetí. Vítěz dostává kromě uznání za to, jak dobře pečuje o své památky, také milion korun na jejich další zvelebování a zpřístupňování veřejnosti.

Jindřichův Hradec,  foto: www.czechtourism.cz
Vyhlášení se tradičně odehrávalo ve Španělském sále Pražského hradu. A jaký byl pocit starosty Jindřichova Hradce Karla Matouška?

"Neskutečný pocit radosti. My se o památky staráme dlouhou dobu. Já jsem se v tom městě narodil a jsem patriot. Když jsem v roce 1999 stál tady na jevišti a byli jsme na druhém místě, tak jsem říkal: není možné, abychom dosáhli třeba na Kutnou Horu, protože ty miliony, co dají do památek, to se muselo nějak zúročit. A teď prakticky po deseti letech to vyšlo na nás."

Jindřichův Hradec,  foto: www.czechtourism.cz
Spolu s vítězem byla na ocenění nominována ještě města Uherské Hradiště a Šternberk. Jeho starostu Jaromíra Sedláka rozhodnutí příliš nepotěšilo. Šternberku totiž utekl titul podruhé za sebou.

Oceněný Jindřichův Hradec, kde žije 20 tisíc obyvatel, je jedno z nejkrásnějších českých měst s rozsáhlým zámeckým komplexem. Co se týče velikosti, je třetí největší v republice. Osudy zámku i města byly v průběhu staletí spjaty se třemi šlechtickými rody - vládli zde páni z Hradce, Slavatové a Černínové. Ve městě dále najdete například světoznámé Krýzovy jesličky, 300 tisíc návštěvníků ročně pak láká výlet zdejší úzkokolejkou. Ministerský program dal loni na opravy domů a dalších památek téměř 2 miliony 400 tisíc korun, podařilo se opravit městské hradby či zahrady kláštera minoritů. Jak uvedl místostarosta Alfréd Němec, největším úspěchem Jindřichova Hradce v loňském roce bylo dokončení úpravy rajského dvora bývalé jezuitské koleje,

Jindřichův Hradec,  foto: www.czechtourism.cz
"kterou jsme začali renovovat po několikaletém váhání, protože to bylo obrovské sousto i na rozpočet města, který se pohybuje kolem 500 milionů korun. Ale už jsme nemohli dál čekat, protože po armádě byl ten objekt značně zdevastovaný. Začali jsme do toho investovat takovou 'salámovou metodou' kousek po kousku. Už slouží kaple jako koncertní a obřadní síň, slouží celé jedno podlaží pro potřeby Národního muzea fotografie a v tomto soutěžním roce byl zprovozněn rajský dvůr."

Ocenění pomůže ke zviditelnění Jindřichova Hradce a přiláká i více turistů. Titul Historické město roku se udílí od roku 1994 za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Existuje tedy 15 let a odborníci na něm oceňují především to, že se díky němu na opravy památek sdružují peníze státní, obecní a příspěvky samotného vlastníka památky. Loni se například díky příspěvkům z programu opravilo 712 památek.