Hlaváčová chce tajný světový rekord

Yvetta Hlaváčová, foto: ČTK

Českým dálkovým plavcům se na MS v Římě podařilo dvakrát proniknout do elitní desítky. Rostislav Vítek byl na 25 km trati osmý a Jana Pechanová na desítce skončila přesně desátá. Jejich předchůdkyně a zároveň světová rekordmanka z kanálu La Manche Yvetta Hlaváčová však sledovala jiný sportovní podnik, jak uslyšíte z následujícího rozhovoru.

Yvetta Hlaváčová,  foto: ČTK
Yvetto, jak jste sledovala závody svých nástupců Pechanové a Vítka na MS v Římě?

"Vůbec jsem je nesledovala, je to asi zvláštní, ale já se na plavání vůbec nedívám. Trénuji, plavání mě baví, ale v televizi to jde úplně mimo mě. Já jsem sledovala Tour de France, to je můj favorit. Ani nevím, jak naši plavci dopadli, protože jak nejsou medaile, tak to moc nezaznamenávají ani média."

Jak se vám tedy líbila slavná Tour de France?

"Líbila se mi moc, zajela jsem si s přítelem i jednu těžkou etapu, takže jsem byla v přímém spojení. Ten sport hrozně moc obdivuji, takže jsem byla spokojená. Pěkně se u toho odreaguji a je to pro mě sport č. 1."

Znamená to, že vás spíše uvidíme na Tour de feminin, než na kanálu La Manche nebo při překonávání Vltavy?

"Moje Tour de Vltava vznikla inspirací z Tour de France. Vždy jsem cyklistům záviděla tu atmosféru, to, že nejedou jednodenní závod. Proto jsem se realizovala na Vltava Tour, kterou jsem si vymyslela a další rok ji plavala proti proudu. Uvidíme, zda se mi příští rok podaří zrealizovat podobný projekt, ale ne v ČR. Na La Manche jsem zažádala o pozici až na rok 2010. Letos mám také nahlášený jeden pokus o světový rekord, ale místo tajím, protože si to chci užít bez médií. Když to vyjde, tak to zveřejním a když ne, tak to nebude ani nikoho zajímat."

Je reálné překonat světový rekord?

"Nemyslím si, že ten čas je nedostižný, ale hodně bude záležet na počasí, protože se jedná o velmi kritickou oblast. Když to počasí nebude perfektní, tak nemá cenu to ani zkoušet, protože mně se nejedná o prostou přeplavbu, ale o světový rekord."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio