Štěrbová nejmladší českou přemožitelkou La Manche

Lenka Štěrbová, foto: ČTK

Lenka Štěrbová se nesmazatelně zapsala do análů průlivu La Manche. Ve svých šestnácti letech se stala nejmladší Češkou, která ho přeplavala. Trasu z britského Doveru do francouzského Calais urazila za 9 hod a 22 min.

Lenka Štěrbová,  foto: ČTK
Zatímco většina z nás si v noci ze středy na čtvrtek užívala tepla postele a v lepším případě i sladkých snů, Lenka Štěrbová se zhruba o půl třetí ráno po sotva dvouhodinovém spánku pustila do své životní plavby. Teplota vody byla pouhých 17 stupňů Celsia, ale pro šestnáctiletou gymnazistku z Pardubic bylo nejdůležitější, že se alespoň trochu utišil vítr, kvůli kterému musela úplně zrušit naplánovaný srpnový pokus. I tak jistě netušila, kolik peripetií jí během plavby potká. Nejprve plavala tři a půl hodiny za tmy, což si vyzkoušela pouze jednou v Seči. Lodivod se snažil Lence pomoci tím, že část moře osvětloval. Zhruba v polovině lamanchského průlivu jí začalo komplikovat život obrovské množství 15 až 50 cm dlouhých ryb, které ji v hejnech obklopovaly a vyskakovaly kolem ní nad vodu. V moři potkala rovněž několik medúz.

"Snažila jsem se to nevnímat, aby mi to neodvádělo pozornost od záběru a neoddálila se od lodi. Samozřejmě, když vedle vás plave hejno ryb, tak se to nedá úplně přehlédnout."

Nejdramatičtější okamžiky přišli v samotném závěru. Když už byly břehy Calais na dohled, začaly plavbu komplikovat vlny a boční vítr. Později se k tomu přidal i proud, kvůli kterému Štěrbová dlouho plavala v podstatě na místě a chvíli se dokonce od břehu vzdalovala. To byla teprve opravdová zkouška jejího charakteru.

Lenka Štěrbová,  foto: ČTK
"Na konci psychika polevovala, když jsem byla 5 km od břehu, viděla perfektně Francii a ta se po celé 2 hod vůbec nepřibližovala. Bylo to strašně demotivující a frustrující. Pak jsem byla moc ráda, když mi napsali, že proudy polevují a já sama viděla, že se k tomu břehu začínám přibližovat."

Nakonec však vytoužených francouzských břehů dosáhla, jako dvanáctý plavec z ČR v historii, ovšem s primátem toho nejmladšího. Po vystoupení z vody jí zalily pocity štěstí.

"Jsou to pocity velkého štěstí. Tím, že jsme tam jeli už podruhé, tak nervy byly napnuté na maximum. Doufali jsme, že to vyjde a ono to vyšlo."

Nepříjemné chvíle si Lenka Štěrbová prožila nejen ve vodě, ale i na lodi při zpáteční cestě. Vlny totiž opět nabraly na síle a tak Lenka dostala na lodi mořskou nemoc. A nebyla sama. Ovšem ani to jí nevzalo vítr z plachet a při poslechu jejich cílů se může začít bát i ženská světová rekordmanka Yvetta Hlaváčová.

"Chtěla bych se dostat v dálkovém plavání na olympiádu, což je velký cíl, ale takové já mám. Pokud bych se vrátila na La Manche, tak s cílem překonat světový rekord."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio