Rakovina ji připravila o nohu, přesto přeplavala kanál La Manche. Plavci rekordmani se sešli v Pelhřimově

Plavci rekordmani Markéta Pechová a Jan Novák

V Pelhřimově se sešli čeští rekordmani v dálkovém plavání Markéta Pechová a Jan Novák. Překonali kanál La Manche a Novák i jižní cíp jezera Bajkal.

Markéta Pechová překonala kanál La Manche jako první handicapovaná žena v roce 2019. Vyrazila z pláží u britského Doveru, odkud zamířila do Francie. Trasu zvládla uplavat za 12 hodin 31 minut. Dřívější převzetí ocenění Rekordman roku překazil koronavirus.

Porazila rakovinu a začala se sportem

Markéta Pechová, která pracuje jako úřednice v liberecké nemocnici, přišla ve 12 letech o nohu kvůli nádoru stehenní kosti. Později se jí rakovina vrátila, měla metastázy na plíci a v břiše a až díky transplantaci kostní dřeně nemoc pokořila.

V pubertě začala sportovat. Nejdřív přišel hod koulí, diskem a oštěpem. Ve 20 letech začala s plaváním a dnes patří mezi nejlepší české dálkové plavkyně. Plave se zdravými sportovci, protože handicapovaní v dálkovém plavání nesoutěží.

Plavecká trasa přes kanál je dlouhá 34 kilometrů. Kvůli vlnám i proudům se ale může trať prodloužit. Markéta Pechová přes kanál plavala 38,5 kilometru.

Jan Novák plaval v ledové vodě

Agentura Dobrý den, která české rekordy eviduje, ocenila i výkon Jana Nováka. Ten přeplaval kanál La Manche i jižní cíp jezera Bajkal. Jan Novák je vojenský pilot, je mu 79 let.

Plavec rekordman Jan Novák | Foto: Agentura Dobrý den

Jako první obyvatel země bez moře přeplaval kanál v roce 1974 v těžším směru proti proudu z Anglie do Francie.

Za svoji kariéru dálkového plavce má za sebou také několik výkonů spojených s jezerem Bajkal. V roce 1990 přeplaval řeku Angaru, která z Bajkalu vytéká. Plaval v lednu, kdy měla voda teplotu sotva několik setin stupně nad nulou. V ledové vodě uplaval 1700 metrů, trasu v opačném směru o dva dny později zopakoval. Ve stejném roce, ale v srpnu, jako první člověk na světě přeplaval jižní část Bajkalu.

Plavat se naučil už v pěti letech, později díky tomu zachránil 17 lidských životů, naposledy v roce 2002 při povodni v Praze. Přes vrozenou vadu srdce se věnoval i dalším sportům včetně boxu. Působí jako trenér i plavecký rozhodčí.

Kanál La Manche zdolalo 24 Čechů, prvním byl v roce 1971 František Venclovský. První ženou v roce 1988 Ludmila Jelínková. V roce 2010 se Lenka Štěrbová, které bylo 16 let, stala nejmladší českou přemožitelkou kanálu. Nejrychlejší z žen byla Yvetta Hlaváčková, které kanál přeplavala v roce 2006 za 7 hodin a 25 minut, což je zatím nejrychlejší ženský čas na světě.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.