Horská služba chce větší pravomoci

Financování Horské služby je na příští rok zajištěno, informoval o tom ministr pro místní rozvoj Radko Martínek a náčelník Horské služby Jiří Brožek. Kolem financování a postavení Horské služby přitom panovaly ještě před rokem nejasnosti a její budoucnost byla nejistá.

Právě na konci loňského roku došlo k transformaci Horské služby (HS) na obecně prospěšnou společnost, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj. Letos poprvé tak mohla fungovat bez obav o další existenci. Pro příští rok získá Horská služba 120 milionů korun, což je ale o tři miliony méně než letos.

"Je to v této chvíli finální částka, ale předpokládám, že pokud budeme mít nějaké prostředky navíc, zcela určitě bude Horská služba jedním z prvních v pořadí, tak jako letos. Vyřešen je systém financování. Stabilita je nutná, bylo velmi riskantní, že v minulosti členové Horské služby místo přípravy na své činnosti sháněli peníze. Systém je nyní nastolen."

Říká ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Podle náčelníka Horské služby Jiřího Brožka je nyní zapotřebí vyřešit ještě jednu důležitou věc, totiž postavení a statut Horské služby.

"Do Horské služby jsou nemalé peníze ze státu, Horská služba vykonává nemálo práce, ale její činnost není zákonně ošetřena. Je to stále dobrovolnická aktivita, to mi vadí. Musí se najít způsob, jak začlenit Horskou službu do záchranného systému."

Otázka: Buďte konkrétnější, jaký statut by měla HS mít?

"Naše práce je pomáhat lidem, kteří se na horách dostanou do potíží. Když si někdo zlomí nohu při lyžování, je to vis major. Když ale začne někdo v deset večer volat, že je na horské boudě opilý a neví, kde je....takový člověk by za svoje jednání měl nést odpovědnost. Dokázal bych si představit, že HS by byla výkonnou složkou a za ní byl nějaký správní orgán, který by takovéto věci řešil. Stejné je to s lavinami, jestliže HS vyhodnotí lavinové nebezpečí a určitý úsek uzavře, je na každém, jestli se jejími pokyny bude řídit nebo ne."

Horská služba zaměstnává 61 záchranářů a šest administrativních pracovníků. Dalších 40 lidí najímá před sezonou. Při službách a mimořádných událostech doplňují profesionální záchranáře dobrovolníci. Ročně eviduje horská služba téměř 7000 zásahů, z toho naprostou většinu v zimě. Od loňského prosince dosud zasahovala u skoro 7600 úrazů, více než stokrát pátrala po ztracených turistech a vrtulník použila ve více než 120 akcích.