V Tatrách zahynulo pod lavinou sedm českých turistů

Foto: ČTK

Poslední den roku bývá zpravidla věnován silvestrovským oslavám, 31. prosinec 2005 však přinesl i tragické zprávy. V Západních Tatrách zahynulo pod lavinou sedm českých turistů. Z osmičlenné výpravy, která přenocovala v Roháčích, přežil pouze jeden člověk. Podle slovenských záchranářů Češi podceňují nebezpečí, které jim v Tatrách hrozí. Jen v loňském roce tak ve slovenských horách zahynulo celkem dvanáct českých občanů.

Foto: ČTK
K neštěstí došlo ve Spáleném žlebu v Roháčích. Skupina českých turistů tu už druhou noc bivakovala přímo na svahu, přestože slovenská Horská služba vyhlásila třetí a později dokonce i čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Na Silvestra kolem půl šesté ráno české turisty smetla dvanáct set metrů dlouhá lavina prachového sněhu. Zachránil se z ní jediný člověk, kterému se pak podařilo přivolat pomoc. Podle ředitele slovenské Horské služby Jozefa Janigy na místě zasahovalo na pět desítek slovenských záchranářů:

"Na místo hned odešli záchranáři z oblastního střediska Západní Tatry, následně byli přivolaní profesionální záchranáři z oblastních středisek Vysoké Tatry, Nízké Tatry a Malá Fatra, několik desítek dobrovolných členů a bylo nasazeno i sedm lavinových psů. O spolupráci jsme požádali i leteckou záchrannou službu, která na místo vyslala dva vrtulníky s lékaři. Na místo neštěstí přišli i kolegové z Polska."

Sedm českých turistů se už ale zachránit nepodařilo. Počet obětí v Tatrách tak za rok 2005 stoupnul na 24, z toho celá polovina jsou Češi.

"Bohužel zase se potvrdilo, že jsou to právě turisté nebo horolezci z Česka, kteří tyto fatální chyby dělají pravidelně,"

Foto: ČTK
řekl po více než čtyřhodinovém zásahu jeden ze slovenských záchranářů. To, že Češi podceňují nebezpečí Tater, potvrzuje i šéf úrazové sekce Českého horolezeckého svazu Tomáš Frank:

"Na této tragédii se potvrdila značná nedisciplinovanost, projevilo se tam nerespektování zásad bezpečnosti. Byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí a za této situace vyrazila skupina českých horolezců a turistů na přechod, který patří mezi přechody dávno zakázané."

Ve slovenských horách každoročně zahyne podle Tomáše Franka více českých občanů, než ve všech alpských zemích dohromady. Svou roli v tom hraje jak velký počet turistů, kteří míří na Slovensko, ale i to, že na zdejší hory si troufají i nezkušení a špatně vybavení čeští horolezci a skialpinisté. K méně zkušeným turistům zřejmě patřila podle Tomáše Franka i tato skupina. Turisté si totiž postavili stany přímo na lavinovém svahu, neinformovali Horskou službu a nikdo z nich navíc nebyl vybaven lavinovým vyhledávačem, který by urychlil práci záchranářům.

Pod lavinou v Roháčích zahynulo šest mužů ve věku od 22-ti do 36-ti let ze západních a středních Čech a devětadvacetiletá žena z Prahy. Případem se zabývá i slovenská policie. Český konzulát v Bratislavě nyní pomáhá příbuzným obětí s náležitostmi, které jsou nutné k jejich převozu do České republiky.