Hradec Králové se na deset dní stává českým "Avignonem"

Foto: www.klicperovodivadlo.cz

V Hradci Králové probíhá od středy 12. ročník největšího českého divadelního festivalu, nazvaného Divadlo evropských regionů. Potrvá až do konce června, tedy rovných deset dní. Na místě je náš kolega Vilém Faltýnek, kterého do Hradce zdravíme. Ahoj Viléme!

"Dobrý den, také zdravím posluchače odtud z Hradce."

My se teď společně pokusíme přiblížit tuto divadelní událost. Viléme, festival bývá označován jako český Avignon. Proč vlastně?

"K tomu je třeba říci, že Avignonský festival patří ke klíčovým pojmům v oblasti divadla. Je to velkolepý festival, který je pověstný tisíci představeními, které se v jeho průběhu odehrají. Znalci Avignonského festivalu se na to srovnání dívají trošku skepticky, protože, když už srovnáme jenom ten rozsah, tak tady zhruba dvě stě hradeckých představení se s těmi několika tisíci nemůže vůbec rovnat. Na druhou stranu ale to srovnání možná docela dobře vystihuje celkovou atmosféru panující na obou festivalech. Jde o to, že se tím srovnáním vlastně ukazuje, že kromě oficiální části programu, jak v Avignonu, tak tady je velmi rozsáhlý off-program. V rámci této části tady ožívají všechny možné uličky a zákoutí starého historického centra Hradce Králové. Třeba tady z náměstí, kdybychom se vydali do jedné z malých uliček, tak dojdeme do novoklasicistní budově Klicperova divadla, které je takovým hlavním štábem festival. Tady také probíhá to podstatné z programu. Hned vedle ale je malá otevřená letní scéna, kde probíhají další malá představení. Kdybychom se otočili na druhou stranu a vydali se do ulice za kostel, je tu další prostor. Přímo přede mnou v srdci náměstí je další hrací plocha. Celkem je těch hracích ploch asi deset. Město s nimi skutečně žije. Zatím jsme ovšem na začátku, návštěvníci se sjíždějí a vzpamatovávají se z panujícího vedra."

Viléme, trochu si naznačil, že program má vlastně dvě části. Můžeš nám ho stručně představit jako celek. Co diváky v Hradci čeká?

"Mluvil jsem o dvou stovkách představení, bude jich přesně 230. Z toho 120 by mělo být v hlavní části a ostatní v off-programu. Festival zahájí na hlavní scéně Klicperova divadla představení Jakub a jeho pán v režii Ivana Rajmonta, v hlavních rolích Jiří Bartoška a Karel Heřmánek. Festival naopak zakončí slavná inscenace Petra Zelenky Teremin, kterou ve světové premiéře uvedlo Dejvické divadlo. Pokud se podíváme mimo hlavní festivalu část, tak tady bude nejvýmluvnější, když si přečteme některé názvy inscenací a divadel. Například tady bude celá řada pohádek pro dětské diváky, ale bude tady třeba také divadlo Vosto5 se Stand'artním kabaretem, bude tady Josef Tejkl, velmi známý amatérský divadelník, který už hraje několik desetiletí a má na amatérské scéně velké úspěchy. Uvede tady pohádku pro děti Jak čerti lechtali Rampušáka, budou tady k vidění i Vieweghovi Účastníci zájezdu, představení divadla Batóóóh z Prahy Bojím,bojím,bojím, Plyšový zajíc do elektriky nepatří, Recese z deprese, Punk není mrkev atd."

Viléme, festival se jmenuje Divadlo evropských regionů. Které regiony se tedy představí?

"Na letošním 12. ročníku budou k vidění divadla z deseti evropských zemí, Finska, Francie, Holandska, Polska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Španělska a Ukrajiny. Největší zájem očekávají organizátoři o ruské představení Na dně divadla ze Sankt Petěrburku a o Psí srdce slovenského Komorního divadla z Martina."

Každý rok je také vyzdviženo jedno české divadlo. Které to bude letos a co pro diváky připravilo?

"Letos tím vyznamenaným divadlem, na které bude upřena pozornost, bude malé pražské soukromé Divadlo Ungelt, které se zaměřuje na komorní činohru. Milan Hajn, ředitel divadla mi řekl, že zúčastnit se této prestižní akce je pro ně, jako pro soukromé divadlo, veliká satisfakce. Uvedou tady Hru o manželství Edwarda Albeeho, recitál Marty Kubišové Vítej lásko s novými písničkami této slavné zpěvačky, bude zde také uvedena inscenace s Alenou Vránovou v hlavní roli."

Viléme, děkujeme za rozhovor a přejeme do Hradce hezké divadelní zážitky.