Na divadelním festivalu v Hradci Králové bude veřejnost bedlivě sledovat Ivo Krobota

Ivo Krobot, foto: ČTK

V Hradci Králové začal ve středu svátek divadla, festival Divadlo evropských regionů. O programu jsme už ve vysílání mluvili. Jak připomíná kolega Vilém Faltýnek, který sleduje akci na místě, představují se zde samozřejmě velkou měrou domácí scény, tedy hradecké.

Ivo Krobot,  foto: ČTK
"Mezi inscenacemi hradeckých divadel, které jsou letos v programu, tedy Klicperova divadla a Draku, mě zaujala inscenace Jarmilka podle próz Bohumila Hrabala. Připravil ji totiž režisér Ivo Krobot, který je od ledna letošního roku novým uměleckým šéfem Klicperova divadla. Tato scéna má za sebou mimořádně úspěšné desetiletí, kdy ji vedl režisér Vladimír Morávek a změna vedení je proto velmi bedlivě sledována."

Co vlastně vedlo ke změně na postu uměleckého ředitele divadla?

Vladimír Morávek působil v Hradci deset let a nyní se rozhodl vrátit domu do Brna, do domovského divadla Husa na provázku, a to v době, kdy se toto divadlo ocitlo, řekněme, na mrtvém bodě. Je nutné připomenout, že Vladimír Morávek vytáhl soubor hradeckého divadla na špici českého a možná i evropského divadla. Samozřejmě ve spolupráci s jinými režiséry. Působil tu pravidelně například Ivan Rajmont. Přesto ta hlavní zásluha spočívá na Morávkovi."

Mohl bys teď tedy nějak přiblížit režiséra Krobota? Odkud do Hradce přišel?

"Ivo Krobot je o generaci starší než Vladimír Morávek a už tento fakt předznamenává jeho přístup. Působil od sedmdesátých let do roku 1993 v pražském Činoherním klubu. V rozhovoru pro Radio Praha uvedl, že pro něj v osobním i uměleckém životě je klíčový rok 1968. V Hradci se hodlá v inscenacích zaměřovat na generační tématiku, hodlá využívat i místní zdroje. K místním rodákům mimochodem patří Josef Škvorecký. Připomíná také, že zdejší kraj je krajem heretiků a náboženských blouznivců, a to přivede do divadla i lidovou českou hru. Po vzoru svého předchůdce Vladimíra Morávka se samozřejmě bude zaměřovat i na klasiku a sledovat i současnou českou hru. K tvorbě Ivo Krobota je ještě důležité připomenout, a to se jistě promítne i do hradeckého působení, že jeho režijní tvorbu výrazně ovlivnilo setkání s Bohumilem Hrabalem. Ve své kariéře uvedl na tři desítky inscenací na motivy jeho textů. A Jarmilka, která se nyní uvádí v Hradci, do této linie zapadá."

Tak to byl z Hradce Králové náš kolega Vilém Faltýnek.