Hrozí Česku kvůli drahým hotelům pokles počtu turistů?

Majitelé hotelů a penzionů by od začátku příštího roku měli takříkajíc srovnat krok s restauratéry, kterým se už od letošního května zvýšila sazba daně z přidané hodnoty za jídla a nápoje ze snížené pětiprocentní na základní devatenáctiprocentní. To by podle odborníků mohlo zasadit těžkou ránu českému cestovnímu ruchu. Více už Zdeněk Vališ.

Ministerstvo financí si od zvýšené daně z přidané hodnoty v hotelech a ubytovacích zařízeních slibuje zisk až šesti miliard korun pro státní kasu. Ministr spravedlnosti Pavel Němec, který ještě letos na jaře coby ministr pro místní rozvoj se zvýšením sazby souhlasil, se ale nyní obává, že vyšší ceny za ubytování odradí turisty a zasáhnou negativně celé odvětví cestovního ruchu. Stejný názor má už také současný ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Zatímco ještě nedávno tvrdil, že se zvýšením daně si obor cestovního ruchu musí poradit, protože ceny ubytování jsou v Česku ve srovnání se západní Evropou stále nízké, nyní hovoří jinak.

"Jeden z těch důvodů je v programovém prohlášení vlády. Tam je uvedena jako jedna z priorit podpora rozvoji cestovního ruchu. Dále z rezoluce Evropského parlamentu, kde se doporučuje uplatňovat pro služby cestovního ruchu, jako pro perspektivní odvětví pro rozvoj zaměstnanosti a regionů, nižší daňové zatížení."

Zvýšení daňové sazby přirozeně ostře odmítají podnikatelé. Jak řekla Radiu Praha Mirka Luprichová, předsedkyně Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu, představa ministerstva financí o nárůstu příjmů do státní pokladny je mylná. Příjmy by byly buď stejné nebo dokonce nižší.

"Bylo by to způsobeno tím, že mnozí podnikatelé by museli skončit, protože cena, která by vznikla navýšením daně z přidané hodnoty, by byla pro tu danou cílovou skupinu v té oblasti už nezaplatitelná. Hoteliéři by museli samozřejmě šetřit i na jiných místech. A první, co se nabízí, je šetření na mzdových prostředcích, to znamená propouštění zaměstnanců. Ten efekt by tedy nebyl zdaleka takový, jak si ministerstvo financí představuje."

Co říkáte názory, že ceny ubytování jsou v Česku ve srovnání se západní Evropou stále nízké?

"Tento názor vyslovil pan ministr Paroubek. Ale on žije v Praze. Já musím ovšem mluvit za celou Českou republiku. Tím, že by daň z přidané hodnoty za ubytovací služby byla 19 procent, stali bychom se v oblasti ubytování druhou nejdražší zemí v Evropě, respektive zemí, která má druhou nejvyšší daň z přidané hodnoty. Já vždy říkám, že věřím, že zvítězí zdravý rozum, protože cestovní ruch je v naší republice druhé nejvýznamnější odvětví. My říkáme průmysl cestovního ruchu, protože nejde jen o ubytování a stravování, ale jsou tam i mnohé další činnosti, jako je obchod či doprava. A to je všechno závislé na počtu návštěvníků, kteří se cestovního ruchu účastní. V Česku pracuje v cestovním ruchu každý desátý člověk, takže pevně věřím, že naši zákonodárci si to uvědomí, že si uvědomí, že cestovní ruch nám dokáže přinést velké peníze a že tedy zachovají ubytovací služby ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty tak, jako tomu je doposud."

Nicméně ministerstvo financí podle Radka Němečka z tiskového odboru na svém postoji nehodlá nic měnit.

"Koalice se na jaře dohodla na přeřazení ubytovacích služeb do základné sazby. Ministerstvo financí se této dohody drží a svou pozici nemění."