České kempy a hotely se začínají plnit na léto

Foto: ČTK / Libor Plíhal

Jak to bude se zahraniční dovolenou, se zatím neví. Státy sice začínají otevírat hranice, ale v hotelích a na plážích mohou platit různá bezpečnostní opatření. Ne všem se tato omezení zamlouvají, jiní mají obavy o zdraví. Rozhodují se tak pro dovolenou v Česku, kde se začínají rozbíhat rezervace hotelů a kempů.

Foto: ČTK / Libor Plíhal

Rezort Dolní Morava | Foto: Petr Štefek,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0
Ty otevírají 25. května, kdy začne platit další vlna rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru. Ubytovací kapacity se začínají rychle plnit.

"Čísla mluví jasně. Obsazenost lůžek už je o 20 procent vyšší, než byla loni. Takže trend je jasný, Už se skutečně obsazují poslední pokoje. Je tam posledních 10 až 12 procent. Kapacity docházejí,"říká například Tomáš Drápal z rezortu na Dolní Moravě v podhůří Králického Sněžníku.

Některé hotely, zejména na Šumavě, už jsou z velké části vyprodané a budou na tom zřejmě lépe než před krizí. Těžší to bude mít třeba Plzeň, silně zaměřená na cizince.

Začínají se plnit kempy. Praha hlásí prázdno

Autokemp Buňkov,  foto: Stribrohorak,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Plní se i kempy. Zájem je hlavně o chatky. Beznadějně zaplněné apartmány má na léto třeba autokemp Buňkov u rybníku na Pardubicku. I kdyby měli dvojnásobek kapacit, naplnily by je, říká provozní Lucie Jelínková. I tento kemp má za dva měsíce ztráty statisíce korun.

"Jezdí sem hodně škol v přírodě. O všechny jsme přišli. Přišli jsme také o zahraniční turisty. To byli hlavně důchodci z Německa a z Holandska. Ti jezdí v květnu a v červnu."

Třeba X-Park Františkov na Jesenicku už má na léto rezervováno 75 procent ubytovací kapacity. Jak uvedla provozní Petra Ševčíková, tak vysokou letní obsazenost v polovině května ještě nikdy neměli.

Naopak kempy, které byly závislé na zahraniční klientele, mají problémy. Například pražské kempy hlásí před letní sezonou prázdno a poptávku na bodu mrazu. Praha je na půl cesty ze severu na jih. Třicet procent návštěvníků tvořili hosté z Německa a čtyřicet procent ze Skandinávie.

Některé horské hotely mírně zdraží

Libor Knot,  foto: Martina Schneibergová
Opatření proti koronaviru dopadla i na české hory. Zimní sezónu tu museli ukončit s měsíčním předstihem. Areály přišly o stovky milionů korun. Podle Asociace horských středisek výpadek nedoženou ani v letních měsících. Přitom právě ty bývají z hlediska návštěvnosti vůbec nejvytíženější, doplňuje ředitel Asociace Libor Knot:

"Že by letní sezóna mohla dohnat ztrátu ze zimních měsíců, to není vůbec reálné. Podnikatelé přišli obrazně řečeno o veškerý zisk za zimu. Podobnou ztrátu lze předpokládat i za opožděný a zatím nejasný průběh letní sezóny. Střediska mohou mít i existenční provozní problémy."

Některé areály proto mírně zvedají ceny, aby dohnali ztráty ze zimy. Letní sezóna je pro horská střediska stále důležitější. Loni do ní areály investovaly zhruba 250 miliónů korun. Lidé mají také zájem o pronájem chat a chalup. Zvedl se o 100 procent.

Prouza: Je řada hezkých míst, kam se dá vyrazit

Že je zájem o ubytování letos v Česku vyšší, potvrzuje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

"Řada lidí se bude bát cestovat do zahraničí. Řada lidí bude mít i méně peněz na letošní dovolenou, takže si vyberou spíš levnější variantu. Podle rezervací, které zatím jsou, tak vidíme, že míst v Česku je pořád dost. Vyprodané jsou ta nejlukrativnější nebo nejčastěji navštěvovaná místa, ale pořád je tady řada jiných hezkých míst, kam se dá vyrazit."