I přes nesouhlas politických stran jmenoval prezident guvernérem centrální banky Zdeňka Tůmu

Prezident Václav Havel ve středu dopoledne na zámku v Lánech jmenoval s účinností od 1. prosince novým guvernérem České národní banky dosavadního viceguvernéra Zdeňka Tůmu. Novým viceguvernérem dále prezident jmenoval nynějšího člena bankovní rady Luďka Niedermayera a novými členy bankovní rady Michaelu Erbenovou a Jana Fraita. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Prezident jmenoval vedení centrální banky navzdory tomu, že s jeho volbou nesouhlasily politické špičky i vláda. Ta přišla před čtyřmi dny s novým a překvapivým právním výkladem ústavy, podle kterého musí být k prezidentovu jmenování připojen i podpis premiéra. Kabinet se přitom opírá o paragraf, který požaduje spolupodpis premiéra tehdy, když prezidentovi ukládá pravomoci zvláštní zákon. A to se týká právě zákona o České národní bance. O této možnosti také vláda v úterý tajně jednala. Ve středu vládní výklad Ústavy podpořila většina poslanců ODS a ČSSD. Unionisté a lidovci jsou přístupem vlády rozhořčeni a soudí, že ohrožováním stability ČNB vláda škodí zájmům země. Prezident Havel se k této záležitosti zatím nevyjádřil. Jeho mluvčí Ladislav Špaček však uvedl, že tento právní výklad je velice kontroverzní, protože by zpochybnil veškeré dosavadní chování centrální banky:

"Nikdy od vzniku České republiky nebylo v této věci sporu. Ostatně kdyby platila dnešní interpretace Ústavy a zákona, vyplývalo by z toho, že dosavadní guvernér i všichni viceguvernéři ČNB zastávají své funkce nelegálně. To by pochopitelně velice problematizovalo i všechna dosavadní rozhodnutí bankovní rady. Takže, zdá se, že ani tento výklad není pro prezidenta přijatelný. Tady vykladačem Ústavy nemůže být nikdo jiný, než Ústavní soud, ale to je instituce v demokracii naprosto běžně použitelná a nelze proti tomu nic namítat."

Pokud by musel být k prezidentovu jmenování připojen i podpis premiéra, Miloš Zeman by tak neučinil. Jak už jsem uvedla, Zdeňka Tůmu v čele centrální banky nechce. Designovaný guvernér totiž nedávno mluvil o možném zdražení peněz pro podnikatele - připustil, že se budou zvyšovat úrokové sazby. To ale není jediná věc, která Zemanovi vadí.

"Pan Tůma je exponent dvou ucelených a propojených zájmových skupin, skupiny, která se jmenuje Patria Finance a skupiny, která se jmenuje Lípa. A mám velmi silné pochybnosti, zda bude preferovat zájmy české ekonomiky, a zda nebude preferovat zájmy těchto dvou skupin."

Naopak uspokojení vyvolalo Tůmovo jmenování v řadách čtyřkoalice a také mezi ekonomy. Jak uvedl jeden z nich Petr Kukla, ekonomové mají za to, že je zkušeným expertem.

"Pan Tůma podle mě, pokud bude pokračovat ve šlépějích pana Tošovského, tak ta centrální banka bude dál v očích nás i občanů i ve světě velmi dobrá."

Tomu věří i sám prezident, který nedal na důrazné naléhání Zemana, Mertlíka i Tošovského a svůj záměr postavit do čela centrální banky Tůmu nezměnil - jmenování ve středu provedl a to i přesto, že je nemocný. Novému vedení centrální banky poté popřál hodně štěstí do práce.

"Přeji jim, aby vedli Českou národní banku vskutku odborně, profesionálně, nezávisle. Tak, aby tato banka plnila svůj ústavní cíl, kterým je především péče o stabilitu naší měny."

Vicepremiér Pavel Mertlík uvedl, že vláda se zřejmě pokusí zpochybnit jmenování Zdeňka Tůmy guvernérem České národní banky před Ústavním soudem. Upřesnil, že vládní právníci pod vedením vicepremiéra Pavla Rychetského jsou přesvědčeni o tom, že jmenování guvernéra centrální banky podléhá spolupodpisu zástupce vlády.