I v zahraničí se můžete setkat s exponáty NTM

Foto: Národní technické muzeum, Kateřina Uksová

Národní technické muzeum prochází nyní rekonstrukcí, nicméně i přesto se mohou lidé např. v zahraničí s exponáty jeho rozsáhlých sbírek setkat. Kde? To už prozradí mluvčí muzea Alice Třísková.

Tatra 87 Hanzelky a Zikmunda | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas
"Exponáty Národního technického muzea se již tradičně půjčují do řady evropských významných muzejních institucí. V současné době je třeba v Technickém muzeu ve Vídni zapůjčeno devět exponátů ze sbírek fotokina nebo v Německém technickém muzeu v Berlíně podvozková noha letounu, tedy jakýsi zatahovací podvozek speciálního dopravního letounu Junkers. V lednu se vrátila z firemního muzea Audi v Ingolstadtu Tatra 87 Hanzelky a Zikmunda, jejich cestovatelský vůz, kterým oni objeli v letech 1947 - 1950 řadu zemí. Je zajímavé, že tento vůz je národní kulturní památkou a vůbec jeho zapůjčení je vždy významnou akcí, je na to potřeba vládní povolení. Máme i různé plány na příští rok. Jedna z nejzajímavějších nejzajímavějších zápůjček bude se jednat o Bürgiho sextant z roku 1600 a Habermelův sextant přibližně ze stejného období. Tyto dva předměty budou zapůjčeny na výstavu věnovanou 400 letům objevů Galileo Galilea, která se bude konat v srpnu ve Florencii.“

Vy budete půjčovat i nějaký exponát na výstavu Tak cestovali císařové a králové. Který to bude?

"Národní technické muzeum dostalo nabídku, zapůjčit na tuto výstavu, která se bude konat v roce 2010 v nizozemském železničním muzeu v Utrechtu, nějaký exponát. Plánuje se, že bude zapůjčen salónní vůz Františka Ferdinanda, který by na této výstavě měl reprezentovat Habsburskou dynastii a její vozy."

O které exponáty nebo o které sbírky je v zahraničí největší zájem?

„Už dlouhodobě a tradičně je největší zájem o předměty především ze sbírek astronomie, astronomických přístrojů z 16. a 17. století. Velkou část zahraničních zápůjček tvoří sbírkové předměty z fondů Muzea architektura a stavitelství, což je samostatné oddělení NTM. Velký zájem je především o výkresy a originální návrhy našich významných architektů – Kouly, Gočára, Kotěry, Janáka nebo také Zítka. Naše sbírkové předměty se účastní různých akcí v zahraničí. Zejména železniční vozidla se účastní různých nostalgických jízd. A např. v loňském roce bylo v zahraničí často možno zhlédnout náš opravený historický letoun Krajánek, který je uveden do letuschopného stavu a reprezentuje NTM na různých prezentacích historických letadel."