Inflace v červnu neočekávaně vzrostla, nezaměstnanost stagnuje

Statistikové zveřejnili údaje o ekonomických ukazatelích. Zatímco vývoj nezaměstnanosti stagnoval na 8 procentech, inflace za měsíc červen stoupla v červnu o celé procento. Tento údaj překvapil, neboť analytici předpovídali hodnotu poloviční. Proč tomu tak bylo se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Jednoprocentní červnová inflace zvýšila i její celoroční hodnotu, která dosáhla úrovně 5-ti a půl procenta. Je to nejvyšší míra inflace od konce roku 1998. Do této mírně překvapivé výše ji povytáhly docela obyčejné brambory. Růst jejich cen se dal očekávat - nové brambory jsou vždycky na začátku dražší a jde o pravidelný sezónní cenový výkyv, což potvrdil Petr Zahradník - analytik společnosti Conseq Finance.

"Tento argument může vypadat na první pohled jako velice úsměvný, nicméně vývoj cen potravin je tímto argumentem velmi silně ovlivněn. Za druhé došlo k poměrně výraznému růstu cen masa, což může konec konců souviset s výsledkem identifikace nemoci šílených krav na území České republiky a třetím takovým sezónním faktorem je pravidelně se opakující růst potravin právě v měsíci červnu. A kombinace těchto tří faktorů vzepjala ceny potravin o 2,8 procenta v meziměsíčním srovnání a to je skutečně hodně."

Nemilý inflační výsledek nepotlačí ani fakt, že ve srovnání s ostatními státy střední Evropy si stojíme stále dobře. Ekonomičtí analytici nejsou v odhadu dalšího inflačního vývoje jednotní. Podle jedněch bude překročena inflace, kterou předpovídá centrální banka, druzí tvrdí, že se jedná o přechodný jev. Petr Zahradník očekává již příští měsíc překročení 6-ti procentní meziroční inflace, protože se zvýší nájemné a ceny plynu. Zároveň však analytici očekávají příznivý vývoj cen pohonných hmot a rovněž silnější kurs koruny vůči dolaru, což by mělo působit protiinflačně.

Zatímco inflace stoupala, nezaměstnanost v červnu stagnovala. Bez práce bylo více než 8 procent lidí. Jak uvedla Monika Hladíková z ministerstva práce, nejméně jich bylo v Praze a okolí - kolem tří procent. Jinde situace tak dobrá není.

"Míru nezaměstnanosti vyšší než 12 procent vykázalo 12 okresů. Nejvyšší byla v okrese Most - 21,4 procenta. Ke zvýšení míry registrované nezaměstnanosti nedošlo, přestože na úřadech práce bylo registrováno více absolventů škol než v předchozím měsíci. V těchto dnech jsou převážně využívány práce a to byl důsledek právě toho, že ta míra registrované nezaměstnanosti se nezvýšila. A další příliv absolventů na úřadech práce očekáváme až v tom září."

Podobný vývoj analytici očekávali a předpokládají, že na podzim se míra nezaměstnanosti opět zvýší na asi 8,5 procenta.