Na jásot je brzo

0:00
/
0:00

Česká ekonomika si v letošním druhém čtvrtletí polepšila. Meziročně vzrostla o 2,4 procenta, tedy o dvě desetiny procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o téměř jedno procento. Ve světle dat Českého statistického úřadu se tedy dá hovořit o mírném optimismu.

Pavel Mertlík
Analytici říkají, že hlavně vývoz do zahraničí táhl v červenci růst průmyslové výroby v České republice. Ta rostla meziročně tempem 5,3 procenta. Oživení je zatím závislé především na poptávce z Německa, říká hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík:

"Když se podíváme na to, která odvětví rostou, tak to je především elektronika, počítače, také hutnictví a zpracování kovů, je to výroba strojů, v posledních měsících to byl automobilový průmysl a dopravní strojírenství obecně. To v červenci takové tempo růstu nemělo,ale to je dáno sezónními výkyvy."

Je tu ale jisté nebezpečí. Zástupci Českého vysokého učení technického v Praze, ministerstva průmyslu a obchodu a společnosti Deloitte se totiž shodli v názoru, že český průmysl neobstojí v globální konkurenci, pokud se nezaměří na inovace. Je třeba změnit myšlení podniků i přístup státu a podporovat cíleně inovace, o které je zájem ve světě. Ze studie společnosti Deloitte vyplývá, že výkonnost českého hospodářství loni klesla rychleji, než v okolních zemích. Bronislav Pánek, vedoucí partner společnosti Deloitte, zdůraznil, že Česko už přichází o konkurenční výhodu nízkých nákladů daných levnou pracovní silou:

"V současné době se dostáváme do situace, kdy produktivita českého průmyslu neroste tak rychle, jako rostou mzdové náklady, a tím se právě konkurenceschopnost vyčerpává. Když se podíváme na ty největší činitele, které konkurenceschopnost budou ovlivňovat, a to je zejména udržení talentů a schopnost inovace, schopnost vyvíjet nové produkty a služby, i na investice, které do této oblasti jdou, tak ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jsme zhruba na polovině."

Vraťme se ale ke statistickým ukazatelům. Nezaměstnanost v Česku v srpnu proti předchozímu měsíci klesla o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Pracovní úřady tak ke konci osmého měsíce registrovaly 501 tisíc uchazečů o zaměstnání. Pokles zaznamenalo 60 pracovních úřadů, naproti tomu 16 hlásilo zvýšení. Analytik Jiří Šimek ze skupiny Citfin další vývoj příliš optimisticky nevidí:

"Nepředpokládáme, že by v dalších měsících nezaměstnanost dál výrazně klesala, i když neočekáváme ani žádný dramatický nárůst. Nicméně sezónní faktory budou působit proti dalšímu snižování nezaměstnanosti a do konce roku se tak nezaměstnanost může opět vrátit nad 9 procent."

Na závěr ještě krátce o inflaci. V srpnu spotřebitelské ceny v Česku meziměsíčně mírně klesly. Znamená to, že se stále pohybují poblíž dvouprocentního inflačního očekávání centrální banky, říká analytik Petr Dufek z Československé obchodní banky:

"Velkou nejistotu představuje příští rok. Nevíme o kolik se zvýší cena elektrické energie a zda dojde ke zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Pokud by došlo je zvýšení DPH a pokud se zdraží elektrická energie o více než 10 procent, tak se inflace dostane až k úrovni 3,5 procenta. Prozatím ovšem předpokládáme, že sazba daně z přidané hodnoty se nezmění a regulované ceny elektrické energie zdraží zhruba o 10 procent. V takovém případě inflace zůstane i nadále v blízkosti 2 procent."