Integrační kurz nabídne základní informace o Česku. O práci, bydlení i zvycích

Foto: archiv Centra pro integraci cizinců

Cizinci žijící v Česku by měli od 1. ledna 2021 absolvovat povinný čtyřhodinový integrační kurz. O příšlušné vyhlášce se nyní jedná.

Kurz by nabídl informace od bydlení, zdravotnictví až po tradice, kulturu, domácí násilí a rovnost pohlaví.

Blanka Vosecká Veselá,  foto: Romana Marksová

Jak uvedla Blanka Vosecká Veselá, která je metodičkou těchto kurzů, cizinci by měli kurz absolvovat do roku od vydání rozhodnutí o pobytu. Jak by měly kurzy vypadat?

"Budou čtyřhodinové a je tam devět důležitých oblastí, které by s rektorem měli cizinci projít. Kurz je v českém jazyce a je tlumočený v současné chvíle do osmi jazyků, připravujeme i devátý. Základní myšlenka byla, aby cizinci na kurzu slyšeli český jazyk, aby viděli i některé výrazy napsané v češtině, protože je do budoucna budou potřebovat. Bez znalosti jazyka se tady dost těžko žije, tak aby na to už byli připravení a slyšeli pojmy, které budou potřebovat. Je to kurz, který by měl poskytnout základní informace o ČR, o tom, jak funguje státní správa, jaká jsou práva a povinnosti cizinců, jaké jsou tu základní kulturní zvyky a podobně."

Ilustrační foto: Integrační centrum Praha

Kurzů se například nemusí zúčastnit ti, kterým bylo vydáno dlouhodobé povolení za účelem studia, investování, ochrany na území, jsou držiteli karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo jim bylo povolení vydáno ministerstvem zahraničí.

Cizinci se obávali zvířátek, která koušou a způsobují smrt

Jak dodala Blanka Vosecká Veselá, někdy se lektoři setkávají i se zvláštními dotazy.

"Bylo to na kurzu v České Lípě, kde se školí mongolské skupiny, které tam pracují v továrně. Opravdu byli hodně vyděšení, jak to tady máme s těmi malými smrtelně nebezpečnými zvířátky, která koušou a pak způsobují smrt. Chvilku mi trvalo, než jsem to vyluštila. Týkalo se to klíšťat a opravdu z nich byli strašně vyděšení."

Foto: archiv Centra pro integraci cizinců

Vnitro bude stát tlumočení do devíti jazyků a náklady na lektory osm milionů korun, další milion zaplatí za platební a rezervační systém. Cizinci si však kurzy, částka by měla být 1500 korun, zaplatí sami,  Při počtu zhruba 25 tisíc cizinců to pro státní rozpočet znamená příjem 35 milionů korun.

Je třeba vysvětlit sociální systém i rozdíl mezi zaměstnáním a podnikáním

Foto: Irina Ručkina

U každé skupiny cizinců je třeba klást důraz na něco jiného.

"Jsou kultury, které problematicky chápou náš systém zdravotnictví, protože to mají úplně jinak. Ve své zemi původu nemají tak fungující zdravotnictví jako my. Jsou potom kultury, které jinak chápou sociální systém. U vietnamsky mluvících zase vysvětlujeme rozdíl mezi zaměstnáním a podnikáním, jim to splývá v jedno."

Foto: Integrační centrum Praha

Podle Blanky Vosecké Veselé budou zajišťovat kurzy integrační centra, která jsou po republice. Mělo by se tak předcházet i tomu, aby cizinci neplatili velké peníze za služby, které mohou získat zdarma nebo si je zařídit sami.

"Proto dostávají informace, že existují nějaké neziskové organizace a informační centra. Proto je ten kurz potřeba. My jim ty základní informace řekneme, dáme jim kontakty, aby tady potom netápali a zbytečně neplatili za něco velké peníze."