Díky projektu Rodina od vedle vzniká i řada přátelství

Foto: Slovo 21, projekt Rodina odvedle

Unikátní akce, společný oběd českých rodin a rodin cizinců, proběhne i letos. Je to příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy a dozvědět se víc o kultuře jiných národů. Všechna setkání se uskuteční ve stejný den, v neděli 22. listopadu 2015 ve 13 hodin.

Foto: Slovo 21,  projekt Rodina odvedle
Povídání u jídla je ideální způsob, jak docílit lepší integrace migrantů, podpořit vznik nových přátelství i odstranit předsudky, říká Soňa Kalejová, mluvčí organizace Slovo 21, která akci pořádá:

"Od roku 2004 se setkalo 1232 rodin, což představuje 4500 lidí. Do projektu se každoročně přihlašuje asi 20 různých národností. Jsou to většinou Egypťané, Maročané, Afričané a lidé z rusky mluvících zemí."

Kolik lidí se přihlásilo na první ročník?

"Už od prvního ročníku klademe důraz na to, aby se setkalo sto rodin. A to se nám daří."

Foto: Slovo 21,  projekt Rodina odvedle
Setkávají se rodiny po celé České republice nebo je to lokálně omezené?

"Projekt se týká celé České republiky. Ve všech krajích se ve stejný den a ve stejný čas setkají u nedělního oběda rodiny migrantů a Čechů."

Tento projekt byl Evropskou komisí zmíněn jako jeden ze tří nejlepších modelů integrace cizinců do společnosti. Rozšířil se i do dalších zemí Evropské unie. Loni se tak během jednoho nedělního odpoledne v osmi různých zemích sešlo 564 rodin.

U oběda se setkávají rodiny podobného zaměření

Rodinám při setkání pomáhají asistenti, kteří je ještě před setkáním zkontaktují. Asistentkou je i Sanja Šarič, která pochází ze Sarajeva:

Foto: Slovo 21,  projekt Rodina odvedle
"Jako host jsem byla u české rodiny před sedmi lety. Projekt se mi natolik líbil, že jsem se zeptala, jestli zase mohu být hostem nebo hostitelem. Řekli mi, že to už není možné, ale mohu být asistent."

Pamatujete si, u které rodiny jste byla, a co jste měli k jídlu?

"Na to nikdy nezapomenu. Byl to pro mě krásný den. Byla to rodina Foustkových, což je umělecká rodina. Líbí se mi, že se projekt stará také o to, aby si rodiny byly nějakým způsobem podobné, aby měly podobné zájmy, zhruba stejně staré děti. My jsme si přinesli i kytaru, tak jsme tam společně hráli a zpívali. Co se jídla týče, tak Alena připravila tradiční českou kuchyni. Byla kulajda, pak husa s bramborem. Bylo to krásně připravené."

Pokračuje vaše přátelství?

"Ano, potkáváme se. Alena je malířka a mívá výstavy. Chodíme na kávu nebo navštěvuji její výstavy. Ženy ten kontakt udržely víc."

Jaká je vaše profese?

Foto: Slovo 21,  projekt Rodina odvedle
"Já jsem stylistka, pracuji v módě. Při návštěvě mě Alena vzala do svého ateliéru."

Letos jste asistentkou. V čem spočívá její práce?

"Asistentku jsem dělala už loni a tento rok budu zase. Když se ty rodiny potkávají, tak to berou opravdu hodně vážně. Asistentka by měla navodit příjemnou atmosféru, aby se rodiny uvolnily, poradit jim. Minule jsem schválně nechtěla říct, která rodina přijde, bylo to překvapení. Vyzvídali, jestli jim aspoň prozradím, co mají rádi k jídlu. Setkání bereme jako zábavu, lidé se u jídla uvolní. Minule nám říkali, že ta návštěva byla nejdelší. Přišli jsme v jednu a zůstali skoro do osmi," uvedla Sanja Šarič.

Jak dodala Soňa Kalejová, když dělali první ročník, nepočítali s tím, že tento projekt bude tak úspěšný.

"Ale velice nás to těší. V roce 2012 se k našemu projektu připojily další země Evropské unie, bylo jich osm. Například Německo či Polsko. K letošnímu ročníku se připojí Portugalsko, kde budou obědvat v padesáti městech. Pak to budou Kapverdské ostrovy a Španělsko."

Foto: Slovo 21,  projekt Rodina odvedle
Stalo se vám, že si rodiny třeba tzv. nesedly a byl nějaký problém?

"Naštěstí se nám to nestalo. V roce 2012 jsme si dělali průzkum a z něho vyplynulo, že 96 procent rodin bylo projektem nadšených a doporučovaly ho. Jen čtyřem procentům se zdálo, že jim ten projekt nic nedal," dodala Soňa Kalejová, mluvčí Slovo 21.

Kromě českých rodin se již letos do projektu přihlásili rodiny z Jordánska, Sýrie, Arménie, Uzbekistánu, Egypta, Čečenska, Kazachstánu, Vietnamu, Arménie, Albánie, Libanonu, Mongolska, Nepálu, Peru, Senegalu, Ruska nebo Ukrajiny.