Interpelace na premiéra nic nového nepřinesly

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Stanislav Gross nehodlá kvůli aféře kolem původu peněz na nákup svého luxusního bytu v Praze a spekulacím o podnikání své manželky odstoupit. Během čtvrtečních interpelací v Poslanecké sněmovně označil celou kauzu za uměle vyvolanou. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Zájem o interpelace tentokrát ještě umocnil fakt, že zasedání v přímém přenosu vysílala televize a rozhlas. Poslanci toho obvykle využívají k tomu, aby na sebe upoutali pozornost možných voličů.

Opravdu seriózních momentů moc nebylo. Jedním z nich však byla odpověď premiéra Grosse na dotaz, proč nezveřejnil písemnou podobu dohody se svým strýcem o poskytnutí půjčky.

"Já nevidím důvod, proč bych si od svého strýce nemohl půjčit a nesepisovat na to smlouvu, protože v rodině ví mnoho lidí, že tato půjčka poskytnuta byla. Já vám říkám zcela jednoznačně, že pro mně je moje rodina daleko přednější než nějaká politická kariéra."

Poslance Občanské demokratické strany premiérovy odpovědi nepřesvědčily. Vystižně to podal poslanec Miroslav Beneš.

"Pan premiér klasicky ukázal, jak zdatným je řečníkem. Hovořil o tom, co neudělal, a nehovořil o tom, co udělal. Hovořil o tom, co neudělala ODS, a nehovořil o tom, co mohl on, jako politik, který prosazuje pro všechny daňová a majetková přiznání, učinit sám. On mohl jít příkladem."

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Ivan Langer a Miroslava Němcová,  foto: ČTK
Ještě dále zašla místopředsedkyně Poslaneckém sněmovny za ODS Miroslava Němcová, která reagovala na premiérova slova, že tyto interpelace jsou představením pro diváky.

"Já musím říci, že tomu tak bohužel asi je. Ovšem jediným režisérem i hercem celého tohoto představení je on sám a my jsme nedobrovolnými diváky. Já už tohoto představení mám opravdu dost. Nelíbí se mi, že pan premiér ve chvíli, kdy se zvedala opona nad touto kauzou, nedokázal jasně, přesvědčivě, beze všech pochyb vyvrátit nahodilé teze, které se postupně v médiích objevovaly a které dnes dospěly až do čtvrté, páté, šesté nebo kolikáté vlastně už verze. Nikdo v České republice už nevěří ničemu, a hlavně nikdo nevěří premiérovi této země."

Premiér Stanislav Gross se v replice samozřejmě nenechal zahanbit.

"Já tedy nevím, proč paní místopředsedkyně Němcová v tomto divadle, jak o tom hovořila, hraje, když v něm hrát nechce? Pokud nechcete, tak v něm nehrajte. Ale pravda je asi jiná. Vy v něm hrát chcete a tak to jenom nechcete dát najevo, samozřejmě. "

Během interpelací zaznívala silná slova, řečníci nešetřili gesty, poslanci ODS a ČSSD se občas přerušovali smíchem, nesouhlasným hučením či pokřiky. Všechny ale překonal Petr Bratský z ODS, který uprostřed svého vystoupení začal zpívat: "Proč ta růže uvadá, kterou jsem ti včera dal? Odpověď mi napadá - je to tím, že jsem ti lhal."

Píseň "Proč ta růže uvadá" měla být metaforou klesající důvěry veřejnosti v ČSSD, která má růži ve znaku, a v Grosse samotného. Například pod peticí, která na internetu žádá premiérovo odstoupení z funkce, se do pátečního poledne podepsalo 15 890 osob. Podle průzkumu agentury SC&C pro Lidové noviny si premiérovu rezignaci přeje 61 procent českých obyvatel.