Invalidům v hmotné nouzi se trochu uleví

Foto: Evropská komise

Ve snaze nedotovat podporami ty, kdo se vyhýbají práci, poslanci loni novelou zákona o pomoci v hmotné nouzi například podmínili část dávek určitým množstvím veřejných prací. Zapomněli ale na to, že osoby s těžkým zdravotním postižením se tak dostanou do neřešitelné nuzné situace. Ve středu ale sněmovna napravila tuto, i několik dalších chyb, které poškozovaly postižené.

Poslanci loni, jak jsme o tom v našem vysílání podrobně mluvili už před třemi týdny, zavedením přísných a nepřekročitelných limitů pro pomoc v hmotné nouzi navíc nezohlednili například potřeby osob se zdravotním postižením, odkázáných na nákladnou dietu. Sněmovna se k loňským úpravám vrátila a některé tvrdosti odstranila. K uvedení zákona do života bude ještě potřebný souhlas senátu a prezidenta, nicméně předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása hodnotí středeční hlasování dolní komory pozitivně:

"Zákon o hmotné nouzi řeší především situaci lidí, kteří jsou invalidní ve třetím stupni. A protože nemohou pracovat, nemají dostatek odpracovaných let, tak vlastně ztratili nárok na příspěvek při dietě a dokonce nemůžou mít ani životní minimum, pouze existenční, takže jim zůstávalo 2000 korun měsíčně a to byla obrovská nespravedlnost pro ty lidi, takže my jsme velmi přivítali ty obě poslanecké iniciativy."

Druhá zmíněná iniciativa se týkala zákona o zaměstnanosti. Podle jeho novely by zaměstnavatelé napříště neměli pobírat státní příspěvky na zaměstnávání postižených za tu část platu, kterou jim vyplácejí v benefitech. Podle navrhovatelů někteří zaměstnavatelé nutí handicapované pracovníky podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy, v rámci kterých jim část mzdy vyplácejí například v podobě poukázek na masáže a obdobné služby. Postižení je ale často nemohou využívat ze zdravotních důvodů, kvůli nedostupnosti nebo chybějící bezbariérovosti.

Tento nemorální přístup přitom není ojedinělý, a navíc má i ještě další podoby, tvrdí Václav Krása:

"Ano, je to skutečně poměrně rozsáhlý nešvar. Musím říct, že mě také překvapil rozsah těch podvodních jednání některých zaměstnavatelů. Prostě v Čechách bohužel asi máme tak nízkou kulturu, že se snažíme cokoliv zneužít ve svůj prospěch. Toto není jenom jedna věc v těch podvodech kolem zaměstnávání osob se zdravotním postižením, tím byla odstraněna pouze jedna věc, ale ještě čekají další na odstranění."

Foto: Evropská komise

Jaké další?

"Tak často se stává, že lidé se zdravotním postižením jsou nuceni, aby část mzdy vraceli svému zaměstnavateli, a to na údajnou podporu nějakého občanského sdružení nebo protože on je v krizi a že potřebuje pomoct, jinak že by je musel propustit a podobně. Takže těch věcí je ještě víc a my hledáme další nástroje, jak zabránit těmto podvodům."

Shodou okolností se sněmovna ve středu věnovala i jiným typům nekalého jednání, které už se může týkat každého. Zájemci o spotřebitelské úvěry, vystaveni vemlouvavým nabídkám, které ale neodpovídají skutečnému znění dlouhých smluv, by tak napříště měli mít možnost do 14 dnů odstoupit od úvěrové smlouvy bez udání důvodu.

A další z přijatých novel v zákoně o bankách navyšuje limit pojištění bankovních vkladů na dvojnásobek, tedy na 100.000 eur, což odpovídá více než 2,5 milionu korun.