Irsko zůstává vzorem

Brian Cowen

Irsko je pro Českou republiku modelovou zemí. Prohlásil to ministr zahraničí Jan Kavan po jednání s šéfem irské diplomacie Brianem Cowenem. Ten na oplátku zdůraznil, že jeho země se rozhodně nestane překážkou při rozšiřování Evropské unie. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Jan Kavan
Vztahy mezi oběma zeměmi jsou zcela bezproblémové, konstatoval Jan Kavan. Obchodní výměna rok od roku utěšeně roste, i když například výše investic v Česku zatím neodpovídá potenciálu Irska. Tato země je podle Kavana příkladem toho, jak velmi úspěšně využít členství v Evropské unii. Praha proto vítá, že Irsko je ochotno se podělit o své konkrétní zkušenosti. Kavan zároveň poděkoval Irsku, že jako třetí země unie po Švédsku a Dánsku hodlá nabídnout České republice v citlivé kapitole o volném pohybu pracovních sil nulové přechodné období.

"To znamená, že hned od našeho vstupu do Evropské unie budou moci naši občané pracovat v Irsku bez jakýchkoli omezení."

Kavan vyslovil po jednání s Brianem Cowenem přesvědčení, že odmítnutí smlouvy z Nice o budoucí podobě Evropské unie v nedávném irském referendu nemělo nic společného s procesem rozšiřování unie.

"Byl jsem znovu ujištěn tím, o čem jsem byl od začátku přesvědčen, že toto -ne- neznamená -irské ne- rozšíření Evropské unie."

Podle Briana Cowena byla irská vláda výsledkem referenda velmi zklamaná. Připustil ale, že řada lidí neměla jasnou představu o tom, co vlastně smlouva z Nice znamená a na druhé straně hodně lidí se k referendu vůbec nedostavilo, protože v Irsku je podpora unie obrovská a tudíž nevidělo důvod, proč se k něčemu vyslovovat. Cowen uvedl, že odmítnutí smlouvy neznamená odmítnutí rozšíření unie, protože tento krok podporuje v Irsku téměř 60 procent občanů, což je víc než činí průměr unie.

"Velmi oceňujeme, že česká vláda pohlíží na irské referendum z tohoto úhlu",řekl Brian Cowen a dodal, že kvůli Irsku nedojde v žádném případě ke zpomalení procesu rozšiřování unie. Referendum se v příštím roce bude opakovat a Cowen vyslovil přesvědčení, že občané jeho země na druhý pokus vysloví se smlouvou z Nice souhlas.