Ivan Pilip a Jan Bubeník opět doma

I.Pilip a J.Bubenik

Po pětadvaceti dnech strávených v kubánském vězení se v úterý večer vrátili do Prahy dva Čeští občané, poslanec a bývalý ministr financí Ivan Pilip a někdejší studentský vůdce z roku 89 Jan Bubeník, kteří byli kubánskými orgány obviněni z proamerické špionáže. Na letišti v Praze Ruzyni je čekal i náš kolega Jaromír Marek.

To byla první slova, která pronesl Ivan Pilip krátce poté co spolu s Janem Bubeníkem dorazil do Prahy. Na obou mužích byla patrná únava i obrovská úleva. K účelu jejich kubánské cesty Ivan Pilip uvedl:

"naším cílem bylo setkat se a seznámit se s podmínkami Kubánců, kteří se zabývají ochranou lidských práv, nezávislou žurnaliostikou, vyjádřit jim svou podporu a předat jim věci materiální. Myslím si, že tentop druh podpory je něco, co zemím, které stále ještě žijí něco, co jsme kdysi žili my....je to něco co má cenu."

Oba muži strávili v kubánském vězení téměř měsíc. Co bylo podle Jana Bubebníka nejhorší?

"Asi to, že jsme asi týden byli naprosto izolováni od světa, neměli jsme žádný kontakt s nikým, nevěděli jsme jestli ani o nás někdo ví kde jsme. A to když vám položí na stůl obvinění, které má tretsní sazbu dvacet let tak vám není zrovna moc veselo."

Spolu s oběma vězněnými českými občany přiletěla zpět do Prahy i Pilipova manželka, která spolu s bratrem Jana Bubeníka odcestovala do Havany krátce po jejich zatčení. Lucie Pilipová po příletu neskrývala své dojetí:

"Jsem šťastná, že jsme opět spolu a jsem na svého muže i na Honzu moc hrdá a měli bychom být my všichni. To řeknu svým dětem, to jim budu říkat."

Ivan Pilip a Jan Bubeník oceněli zejména aktivitu meziparlamnetní unie a misi Petra Pitharta. tyto dvě aktivity podle nich nejvíc přispěly k jejich propuštění. Na Kubu jsou oba připraveni se zase vrátit.

"Samozřejmě, že se na Kubu vrátím, já jsem v prohlášení napsal, že k lidem kteří žijí na Kubě jsem cítil a cítím přátelství a já bychg se rád vrátil na Kubu. Předpokládám, že poprvé to bude až v době, kdy se nějakým způsobem změní situace na Kubě a já se na ten den moc těším. Ne kvůli sobě, ale kvuli těm Kubáncům, kteří tam žijí."