J. Šedivý o ČR a NATO

0:00
/
0:00

Někteří čeští politici podmiňují svůj souhlas s vybudováním americké radarové základny v Česku propojením systému USA s obranou NATO. Budoucí náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý je přesvědčen o tom, že se podaří harmonizovat americký obranný projekt s obdobnými plány NATO. Zároveň si ale myslí, že případná americká radarová základna u nás nikdy nebude plně spadat pod NATO.

Jiří Šedivý bude mít v NATO na starosti obrannou politiku a plánování, takže otázka protiraketové obrany bude spadat přímo do jeho kompetence. Podle něj by si Spojené státy vždy ponechaly rozhodující slovo, zda systém použít či nikoli.

"Takhle v NATO funguje už 40 let obranné plánování v oblasti jaderných zbraní. Poslední rozhodnutí o tom, zda-li se v rámci NATO použijí zbraně hromadného ničení, čili nukleární zbraně, je na dvou státech, to znamená Británie a Spojené státy. A já myslím, že takto to dopadne i v případě té protiraketové obrany."

Před mikrofonem Českého rozhlasu odpověděl Jiří Šedivý také na otázku, jakou má Česká republika v současné době pozici v Severoatlantické alianci:

"Česká republika je teď, já se obávám, na takové hranici. Doposud, od našeho vstupu v roce 1999, se nám povedla spousta věcí. V zásadě se nám povedla transformace našich ozbrojených sil, každoročně vysíláme do misí dobré vojáky, máme vynikající, vlastně nejlepší v Severoatlantické alianci schopnosti v obraně proti zbraním hromadného ničení. Nicméně vzhledem k tomu, že ta transformace tak trochu se mi zdá zamrzla, a především, že se tady v posledních dvou, třech letech radikálně snížily výdaje na obranu, tak se obávám, že bychom se mohli právě pod tlakem toho nedostatku zdrojů, respektive nízkých rozpočtů, dostat přes tu hranici, která odděluje ty, kteří přispívají a kteří vlastně hýbou Severoatlantickou aliancí, na stranu těch, kteří se spíše vezou."

Jiří Šedivý,  foto: ČTK

A jakým hrozbám bude muset NATO podle Jiřího Šedivého čelit v budoucnu?

"Já si myslím, že to budou nějaké nové formy terorismu, který bude ještě mnohem více globalizován než nyní, který bude mnohem, více rozptýlen nebo decentralizován než je tomu nyní. Budeme se pořád potýkat s problémy těch tzv. zhroucených států, kdy stát jakoby vybuchne dovnitř. Příkladem může být Afghánistán - přestane tam v podstatě vládnout jakákoliv vláda. A takové státy se potom stávají semeništěm, rejdištěm a výcvikovou základnou pro nejrůznější teroristy."

Pozici náměstka generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera získal 44letý expert na mezinárodní politiku a bezpečnostní studia Jiří Šedivý vítězstvím ve výběrovém řízení, které trvalo přes půl roku a jehož se zúčastnilo přes 20 kandidátů. Do funkce by mohl nastoupit v září nebo začátkem října. Je to poprvé v historii, co Česká republika bude mít svého zástupce v nejvyšším aliančním vedení.