Jachtařka Šmídová bude na olympiádě v Číně bojovat o medaili ve dvoučlenné posádce

Foto: www.lenkasmidova.cz

Naší medailovou nadějí v ne úplně typickém českém sportu - jachtingu, bude na OH v Pekingu znovu Lenka Šmídová. V Athénách se naše jachtařka prodrala až ke stříbru, nyní však na svou loď přibrala kolegyni - jmenovkyni Lenku Mrzílkovou. Spolu se pokusí ve třídě 470 zvládnout nepříjemné mořské řasy a především nebezpečné a v Číně naprosto nevyzpytatelné podmořské proudy.

Lenka Šmídová a Lenka Mrzílková,  foto: www.lenkasmidova.cz
Lenka Šmídová vybojovala v Athénách stříbrnou medaili na jednoposádkové lodi ve třídě Evropa, přechod do dvouposádkové jachty byl pro ni pochopitelně velkou změnou.

"Je to jiná disciplína. Má to spoustu výhod i nevýhod. Nejsložitější je, že musíte komunikovat a také má loď místo jedné olachty hned tři. Takže velká změna, ale myslím, že už jsem si za téměř čtyři roky zvykla."

Lenka Šmídová,  foto: www.lenkasmidova.cz
Naše jachtařka musí snášet dlouhé odluky od domova, protože v ČR prakticky nemá kde trénovat. Naší zemi jak známo totiž chybí moře.

"Snáším to statečně, i když se domů těším čím dál více. V jiných zemích jsem načerpala mnoho zkušeností, včetně cizých jazyků, takže cestování není problém, ale ohromně se vždy těším domů."

Čína je pro Lenku Šmídovou velmi zvláštní zemí. V jejích hodnocení však převažují negativa.

"Čína je velmi specifická. Je pravda, že jsem byla pouze v Pekingu na letišti a tady v Quinghao, kde se pojedou olympijské jachtařské soutěže. Je tu velká vlhkost vzduchu, teplo, nepřetržitá mlha a silně znečištěné ovzduší. Navíc voda je plná řas a musíme si dávat pozor na jídlo a pití, abychom nesnědli něco zkaženého."

Jachtařská olympijská regata je hodně vzdálena od srdce her. Naše reprezentatnka se však do čínské metropole přece jen podívá i během samotné olympiády.

"Máme v plánu zúčastnit se slavnostního zahájení, takže budeme v průvodu naší výpravy. No a po skončení soutěží budeme ještě čtyři dny v Pekingu, takže mohou přijít na řadu i další sporty."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio