Jak se vejde SBS Radio na 9 metrů čtverečních?

radio_sbs.jpg

Radio Praha spolupracuje s mnoha krajanskými rozhlasovými stanicemi v zahraničí, mezi stálé spolupracovníky patří i česká redakce Radia SBS v Sydney v Austrálii. Tato veřejnoprávní stanice nabízí svým posluchačům dvakrát týdně blok různojazyčných půlhodinek, k nimž patří i pořad v českém jazyce. Jeho přípravu řídí redaktorka Ika De Detrich. Na chodu Rádia SBS se několik měsíců podílel i náš pražský kolega z Českého rozhlasu 2 Zdeněk Eška. V rozhovoru s Vilémem Faltýnkem vysvětlil, co ho do české redakce v Sydney přivedlo.

"Já jsem tam jel za studiem anglického jazyka, a když pracuji v Českém rozhlase, tak jsem taky chtěl poznat, jak se pracuje v australském rádiu. Kontaktoval jsem Iku, ředitelku české redakce SBS a přišel jsem se jí nabídnout."

A jak se pracuje v australském rádiu?

"Mě to ohromně překvapilo, protože ta kancelář české redakce měla tři krát tři metry. Na jednom patře byla redakce česká, polská, ruská... a ta česká tam má jeden stůl, jednu střihačku a dvě šuplátka, kam se dávají pásky, magazíny a to je všechno. To mě překvapilo nejvíc."

Kolik lidí tam pracuje?

"Ika, ředitelka české sekce, má pod sebou tři holky, externistky, které natáčejí. Čili jedna hlavní pracovnice a pod ní externisté."

Byl jste v kontaktu s krajany? S těmi posluchači?

"Určitě. Já jsem to totiž dělal tak, že jsem to vysílání nejdřív poslouchal i s kamarády a pak jsme přemýšleli, co by je mohlo zajímat, o čem bychom mohli natočit rozhovory a reportáže. Takže jsme nejdřív podchytili ten zájem posluchačů. To poslouchají nejvíc Češi, kteří tam pracují, kteří jsou tam dlouho, chtějí vědět informace z Čech, a pak když přijede do Sydney někdo zajímavý a je to Čech, tak tyhle informace je lákají hodně. Protože tam většinou jezdí vysokoškoláci, je jim 26, 28 let, pracují tam, třeba tam studují tři, čtyři roky, a těm nejstarším může být tak čtyřicet. Jasně, jsou tam i starší, jsou tam i mladší, ale cca 26 - 40, to jsou ti posluchači, to je to největší jádro českých lidí v Sydney."

Která témata konkrétně, co třeba z toho českého prostředí je pro ně zajímavé, co méně?

"Já jsem tam byl přes Vánoce, tak je třeba hodně zajímalo, jak se v Čechách slaví Silvestr. Když je tam člověk dlouho, tak zapomíná na ty klasické české tradice, takže já jsem tam připravoval spot o tom, jak se Vánoce slaví v Sydney, jak se Vánoce slaví v Praze, posílal jsem tu reportáž i domů na Radiožurnál, a vlastně i pro ty Čechy v Sydney to bylo ohromně zajímavé, protože zapomínáme."

Kdybyste měl shrnout svoji zkušenost, co podstatného vám to dalo?

"Zkušenost s tím, jak se žije v Sydney, protože se tam žije trošku jinak ve srovnání s Čechami. Třeba že než jdete do práce, tak si uděláte 20 minut čas a jdete surfovat do moře, je to prostě něco úplně jiného. Tady člověk ani nesnídá, protože na to nemá čas a chuť, ale tam si ten čas uděláte, najdete si 15 minut, abyste si mohl jít zaplavat. Je to jiný styl a to mi dalo hodně, poznat tuhle jinou kulturu."

A to působení v SBS?

"Tam mě překvapil ten jiný druh práce. Když to zase srovnám s Českým rozhlasem, tak tady máme velké kanceláře, tam si člověk všechno dělá na koleni, musíme číst australské noviny, hodně čerpat z televize, i z internetu, takže Radio Česko, Radio Praha... je to hodně jiný druh práce. Jak jsem říkal, je to tři na tři metry a musí se tam vměstnat 10 lidí..."

O svých zážitcích v australském Radiu SBS vyprávěl redaktor Českého rozhlasu 2 Zdeněk Eška.