Jaké reakce vzbudila před 25 lety v Československu polská Solidarita?

0:00
/
0:00

V Polsku vrcholí oslavy 25. výročí vzniku Solidarity - vůbec prvních nezávislých odborů v zemích bývalého východního bloku. Oslav se účastní řada českých osobností - mezi nimi i bývalý prezident Václav Havel. Co vznik Solidarity znamenal pro tehdejší Československo a jaké vyvolal reakce? To zajímalo Martinu Lustigovou.

U československé vlády vzbudil vznik Solidarity velmi silnou reakci - tehdejší úřady dokonce začaly československým občanům znemožňovat cesty do Polska. Naopak například Charta 77 polské hnutí naprosto podporovala. Ostatně kontakty mezi československými a polskými odpůrci režimu byly časté už před vznikem Solidarity. Státní bezpečnost ale po vzniku Solidarity disidenty mnohem víc hlídala a pronásledovala, protože se obávala podobného výbuchu i v československém prostředí.

Reakce většiny veřejnosti ale už tak jednoznačná nebyla. Jak tedy na vznik Solidarity reagovala tzv. šedá zóna? "Pokud je mi známo, tak ve společnosti až na výjimky Solidarita nevzbudila téměř žádnou reakci. A pokud ano, tak takovou vlažně negativní. Zřejmě na pokyn Moskvy šířily vlády ve všech zemích sovětského bloku propagandu, že Poláci nechtějí pracovat, a proto stávkují. A ostatní země na ně budou doplácet. Tato propaganda v československé společnosti dopadala na poměrně úrodnou půdu," říká komentátorka a někdejší disidentka Petruška Šustrová.

S některými bývalými českými disidenty se v Polsku setkal i náš kolega ze španělské redakce Radia Praha Freddy Valverde. Freddy, mluvil jsi s nimi o tom, jak tehdy před 25 lety vnímali Solidaritu? "Samozřejmě, bylo to velice zajímavé. Jan Kavan nebo Jiří Dienstbier vzpomínali, jak se setkávali s bývalými polskými disidenty na horách na hranici obou zemí a jak se tehdy snažili spolupracovat. Každá strana měla odlišné zkušenosti a ty si vzájemně vyměňovali. Cíl byl ale stejný - dostat demokratické síly k moci a ukončit komunistickou diktaturu. Bývalí disidenti dále zdůrazňují, že Solidarita byla velice důležitým začátkem. Václav Havel řekl, že Polsko vydrželo boj, který nebyl veden jenom proti komunistickým silám v Polsku, ale i proti Sovětskému svazu. A oni jasně věděli, že pokud vydrží a zvítězí, může se to zopakovat v ostatních zemích východního bloku. A tak to také bylo. Bývalí čeští disidenti opakují, že Polsko napomohlo tomu, aby i ostatní měli před sebou vzor, že je to možné. Takže se pokračovalo a to dodávalo disidentům sílu, aby nepolevovali ve své činnosti."