Jako první český design - Czech this out!

czech_this_out1.jpg
0:00
/
0:00

Česká republika je první z nových členských zemí Evropské unie, kterou vyzval management vídeňského veletrhu Wohnen & Interieur a Reed Messe Wien, aby prezentovala současnou úroveň svého národního designu. V období od 12. do 20. března 2005 by měla ve Vídni o českém designu vypovídat výstava s názvem Czech this out!

Na 20 tisících metrech čtverečních bude rozmístěno celkem 600 metrů výstavní plochy české expozice. Zde se v polovině března představí více než stovka designérů a na tři desítky návrhářských studií a škol. Od nejmladších po zavedené zkušené návrháře. Kurátorka výstavy Lenka Žižková upozorňuje, že ve Vídni zdaleka nebude jen pražská designerská scéna:

"Kdo na tu výstavu pojedete, budete překvapeni, jaký je teď potenciál na Moravě, kolik tam vzniká mladých firem, které už si najímají designéry přímo ze škol. Takže tam bude spousta firem z celé republiky, od Slezska přes Moravu, tadyhle sever republiky, východ a jih republiky, a svézt tohle v jednu hodinu do Vídně tak, abychom jim tam nezpůsobili kalamitu, to zatím řešíme, protože to není jednoduché."

Všichni zúčastnění patří k protagonistům nejlepšího současného českého interiérového a exteriérového designu, v němž je zastoupen nábytek, svítidla, sklo, porcelán, městský mobiliář a jedním aktérem i textilní průmysl.

Problém způsobuje už sama rozloha výstavní plochy a pracovníci se prý po ní pohybují na koloběžkách. Po celou dobu příprav visel nad kolektivem odborníků Damoklův meč v podobě náročného poslání - uhlídat, aby nebyl porušen jednotný ráz výstavy.

"Představte si, že máte 100 kreativců, z nichž každý se chce prosadit. A přitom je to jedna výstava českého designu, který musí podléhat jedné koncepci, jednomu architektonickému a grafickému řešení. A uhlídat těchto sto lidí, aby se přizpůsobili, je velice náročné."

Zahraniční výstava se uskuteční bez sponzorů, žádného se totiž nepodařilo najít. Na přípravě spolupracuje pouze Správa českých center, konkrétně české centrum ve Vídni. Hovoří ředitel českých center Jan Bondy:

"My jsme jednak oslovili české krajany, kteří žijí v Rakousku, v jejich krajanském časopise vyšel informační materiál o konání výstavy. Poskytujeme tam nějaká ubytování pro spolupracovníky a snažíme se vyjít vstříc, jak umíme nejlépe."

Smysl akce přibližuje ředitel Reed Messe Wien pro východní Evropu Reinhardt Glanzner:

"Smyslem výstavy je ukázat střední Evropu a předvést to, jak vysokou kvalitu mají produkty, které se vyrábějí v České republice. V myšlení lidí z bývalé západní Evropy bohužel stále přetrvává názor: nakupuji jen po určitou hranici, a dál nepůjdu. Na výstavě se budou moci čeští výtvarníci a výrobci konkrétně prezentovat a taky přímo oslovovat zákazníky. To je správný krok k nastavení normálních obchodních vztahů a k posílení domácí výroby v České republice."