Jan Fischer premiérem Česka

Jan Fischer (vlevo) a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera jmenoval ve čtvrtek do funkce premiéra České republiky prezident Václav Klaus. Země má tedy v současnosti premiéry dva. Zemi bude asi ještě několik týdnů spravovat vláda v demisi pod vedením Mirka Topolánka. Jan Fischer začne svůj kabinet formovat po Velikonocích.

Jan Fischer  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus ocenil rychlé řešení vládní krize. Současně je přesvědčený, že Jan Fischer svou novou roli zvládne, i přesto, že přichází do náročně situace:

"V dnešní vnitropolitické, zahraničněpolitické situaci, ale zejména v éře dnešní hospodářské krize má tato vláda mnoho úkolů, a je dobře, že tento počátek ukončení vládní krize byl vyřešen velmi rychle. Já jsem velmi rád, že obě naše dominantní politické strany to dobře pochopily a dospěly k dohodě o těchto věcech."

Nový premiér při slavnostním ceremoniálu řekl, že chce dělný, fundovaný tým a vládu, která bude umět dobře komunikovat. Zároveň vypočítal její priority:

Jan Fischer  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Tato vláda se bude muset se ctí vyrovnat se všemi úkoly, které z dokončení předsednictví České republiky vyplývají, na úrovni svých možností se vyrovnat se zmenšením dopadů krize, a nakonec, ale nikoliv nejmenším, zachovat celý dobrý produktivní chod státní administrativy až do okamžiku, kdy se exekutivy zase chopí vláda komponovaná ryze politicky. Součástí všeho samozřejmě bude příprava státního rozpočtu na příští rok právě v těchto obtížných podmínkách."

Jan Fischer teď bude muset sestavit kabinet. Podle prezidenta Václava Klause by se měla nová vláda ujmout své role co nejrychleji:

"Chtěl bych popřát nové vládě, aby se jí dařilo, chtěl bych popřát, aby ve vědomí naši hospodářské krize, ve vědomí úkolů, které jsou spojeny s předsednictvím naší země v Evropské unii, byla tato vláda schopna co nejdříve vládnout. Jak již jsem řekl, jsem připraven k tomu napomoci."

Jan Fischer,  foto: ČTK
Do doby, než prezident jmenuje i jednotlivé ministry, bude zemi spravovat vláda v demisi premiéra Mirka Topolánka. Podle nedělní dohody všech parlamentních stran bez komunistů by se měly vlády vystřídat do 9. května.

Mirek Topolánek je přesvědčen o tom, že nová vláda bude politická a bude mít silný mandát:

"Dnes máme pro tu vládu možná 140, možná 150 hlasů ve sněmovně. Je daný jasný mandát té vlády přivést nás k předčasným volbám v nejbližším možném termínu, je přesně dáno, co bude řešit. Bude řešit předsednictví, sestavování rozpočtu a protikrizová opatření, a v tomto smyslu je to politická vláda, má politický mandát, přesto, že redukovaný na ty věci a na ten čas, který jsem řekl."

Pokud jde o "evropský" úkol Fischerova kabinetu, britský týdeník The Economist v možnosti úřednické vlády příliš nevěří. "Dělají si iluze. Pokud nastoupí vláda technokratů, bude české předsednictví politicky mrtvé, i když Češi budou fyzicky předsedat unijním schůzím. Uprostřed světové krize dalších 26 vlád nedovolí jmenovaným byrokratům, aby určovali program," uvedl týdeník a tuzemské politiky obvinil z "provinční krátkozrakosti".