Jaromír Jágr: Ruská liga je nejkvalitnější

Jaromír Jágr

Už je rozhodnuto - hokejista Jaromír Jágr bude největší hvězdou ruské superligy. Dres jeho rodného Kladna je minulostí, bude nastupovat za Omsk, v němž většinový podíl patří známému magnátovi Romanu Abramovičovi, který vlastní třeba i londýnskou fotbalovou Chelsea. Doslova Jágrmánie začala v Česku 21. září, kdy nejlépe placený hokejista na světě nastoupil kvůli výluce v HNL za Kladno a čeští sportovní fanoušci za ním začali cestovat přes celou republiku. O rozdílech mezi sportovním životem v Americe a v Česku i o tom, co ho do Ruska táhne nejvíc, s ním hovořila Lenka Jansová.

Jak byste srovnal české a americké publikum?

"V Americe jsou haly daleko větší. Řekl bych, že jediná hala v Čechách, která je srovnatelná s americkými halami, je Sazka Arena. V Americe chodí na hokej daleko víc lidí, většinou jsou haly vyprodané, ale rozdíl je v tom, že všechna místa jsou k sezení. Takže to fandění, na které jsme zvyklí v České republice, ty kotle, ti fandové, kteří stojí a stlačí se do malého prostoru a fandí společně, to v Americe určitě není."

Jste výjimečný hokejista, nejlépe placený hokejista na světě. V čem Vy sám tu výjimečnost vidíte? Jaké jsou Vaše nejsilnější stránky na ledě?

"Zrodilo se to v mládí, kdy mě rodiče přivedli k hokeji a můj otec mě trénoval. Chodil jsem na led se třemi kategoriemi, takže jsem byl na ledě skoro pořád, dá se říct, že třikrát víc než jiní, a trénoval jsem i mimo led. Ještě k tomu jsme měli statek, kde jsem musel každý den pracovat, to nebyla legrace... Tam jsem myslím nabral ohromnou sílu, takže jsem ani nemusel tolik do posiloven, jako chodili ostatní hráči. Navíc si myslím, že se v posilovnách nikdy nedá nahnat to, co jsem nahnal při práci na statku. To byly asi dvě největší výhody, které jsem měl proti ostatním klukům."

Kdybyste si mohl vybrat ze všech hokejistů na světě, třeba i z těch, kteří už dnes nehrají: Koho byste si vybral do útoku?

"Z těch hráčů, kteří už nehrají, asi Gretzkého. Mario Lemieux ještě hraje, měl jsem s ním samozřejmě možnost hrát a je to vynikající hokejista s vynikajícím hokejovým myšlením, má k dobrou postavu, je obrovský, silný a má vynikající techniku. Z těch současných hráčů potom asi Peter Forsberg."

Minulý týden v Sazka Areně Vám tleskali dokonce fanoušci domácí Slavie. Jaký je to pocit?

Jaromir Jagr,  foto: ČTK
"To se málokdy stane, aby kladenský tým někam přijel a aby diváci z jiného města fandili našemu týmu... Ale byl to hezký pocit a já jsem hrozně rád, že se hrál dobrý hokej, že jsme ten zápas vyhráli: bylo to hodně prestižní, na tenhle zápas jsem se hodně těšil. Je to zážitek i pro mě, který jsem v hokeji viděl hodně, a vůbec nemluvím o hráčích, kteří na Kladně začínají a nikdy neměli možnost hrát před vyprodanou halou."

Poznal jste osobně několik amerických prezidentů. Jak na Vás působil George Bush?

"Měl jsem možnost pobavit se s ním daleko víc než s Billem Clintonem, protože jsem vedle něho seděl u stolu. Bavili jsme se o běžných věcech, v té době jsem hrál ve Washingtonu. George Bush sportem docela žije, jednu dobu vlastnil baseballový tým v Texasu, takže sportu rozumí. Samozřejmě věděl, kdo jsem, takže to pro mě bylo trochu jednodušší než pro ostatní..."

Je podle Vás možné srovnat českou a americkou povahu?

"Myslím, že v současné době se americké povaze přibližujeme. Dříve jsme byli ušlápnutí, málo jsme si důvěřovali, uznávali jsme daleko víc cizince než sebe. Američané, kteří jsou zahledění do sebe, mají narozdíl od nás obrovské sebevědomí, někdy až přehnané... Ale samozřejmě když si člověk nevěří, tak nemůže nic dokázat. Výchova v Americe už je taková, že je k tomu školy a rodiče vedou. Myslím, že to je největší rozdíl v povaze mezi Čechy a Američany. Sebevědomí je podle mě velice důležité, ale musí být uvnitř člověka. Věřím tomu, že kdo machruje a hodně mluví, je naopak ve skutečnosti slabý. Nejlepší je být skromný na povrchu, ale uvnitř silný."

Jaká je Amerika Vašima sportovníma očima?

"Sport tam je obrovská show pro lidi, kteří od rána do večera pracují a po práci, když se chtějí odreagovat, chodí na sportovní zápasy, ať je o baseball, americký fotbal, hokej nebo basket. V Americe je spousta různých lidí a každý člověk má svůj oblíbený sport, takže když jsou ve městě třeba tři profesionální týmy, tak je skoro vždycky vyprodáno."

V čem je podle Vás hokej divácky zajímavější než fotbal?

"Mylím, že je to v rychlosti a ve fyzické síle. V hokeji často dochází ke kontaktům mezi hráči, k osobním soubojům, prostě každý fanoušek si přijde na své. Rychlost je asi největší rozdíl mezi fotbalem a hokejem."

Myslíte si, že českému hokeji může hrozit podobný korupční skandál jako fotbalu?

"Hokej není v České republice takový byznys jako fotbal. Hokej je hodně dotovaný sponzory a z toho se živí. Fotbal si může na sebe vydělat, pokud je mužstvo dobré, vyhraje Ligu a má možnost hrát poháry. To hokeji v Česku vůbec nehrozí."

Co Vás táhne do Ruska nejvíc?

"Určitě si chci ruskou ligu a jejich podmínky zkusit. Odchází tam řada hráčů z NHL, tak by jsem si to prostě chtěl zkusit také, pokud to vyjde. Pokud to nevyjde, tak se seberu a vrátím se zpátky domů."

Jaký je podle Vás ruský hokej?

"Ruský hokej byl vždycky kvalitní. Je tam řada hráčů, kteří vynikají rychlostí a technikou. Teď se většina ruských hráčů z NHL vrací zpáky domů, takže ruská superliga bude mimořádná. Okolo hráčů se točí hodně peněz, takže kluci z jiných zemí chtějí hrát v Rusku: v současnosti je ruská liga nejkvalitnější."

Myslíte si, že toho v hokeji můžete dokázat víc, než jste už dokázal?

"Určitě. Hraju proto, abych měl v životě radost, abych se snažil rozdat radost divákům, kteří se jdou na hokej podívat. Snažím se, abych na tom byl dobře fyzicky, abych měl dobrou kondici. Čím lépe na tom jsem, tím větší radost můžu rozdávat při zápasech."