Je po vysvědčení, hurá na prázdniny

Poslední den základní školy v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Škola nenaplňovala stavy žáků a byla zrušena, foto: ČTK

Pro všechny české školáky skončil školní rok. Z rukou svých třídních učitelů převzalo vysvědčení skoro jeden a půl milionu dětí. Některé školy se ale kvůli klesajícímu počtu prvňáčků v České republice uzavřely úplně. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Poslední den základní školy v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Škola nenaplňovala stavy žáků a byla zrušena,  foto: ČTK
Většina dětí najde na vysvědčení známky, některé slovní hodnocení. Ze svého vysvědčení měl radost například Marek Slezák ze Základní školy Na Smetance:

"Těším se na prázdniny, až bude teplo, půjdu se koupat. Jsem moc spokojený... Tři dvojky, jinak samé jedničky."

Pro jiné děti je ale středa smutnější den než pro Marka. V době vysvědčení tradičně stoupá počet telefonátů na Linku vzkaz domů. Linka slouží v České republice už skoro rok dětem, která jsou na útěku z domova nebo z ústavního zařízení. Od začátku června se na psychology linky obrátilo 30 dětí. Co je v době vysvědčení nejčastěji trápilo, nám řekla vedoucí linky Šárka Laipoldová.

"V době vysvědčení se na nás děti nejčastěji obracejí s tím, že se bojí vrátit domů, bojí se reakce rodičů na vysvědčení, na známky. Zaznamenali jsme i případ dětí, které se rozhodly řešit problém s vysvědčenim útěkem z domova."

Šárky Laipoldové jsme se zeptali, jakou konkrétní pomoc nabízí linka dětem, které se kvůli vysvědčení rodičů bojí.

"Linka vzkaz domů nabízí dětem předání vzkazu, kterým by se dítěti mohl ulehčit návrat domů. Můžeme také takzvanou telefonickou konferencí dítě propojit s rodičem. Na telefonu je pracovnice Linky vzkaz domů, rodič a dítě, a pro dítě je tak snazší s rodičem hovořit."

Pracovníci jiné linky pro děti v nesnázích, Linky bezpečí, zaznamenali v úterý a ve středu dopoledne 49 telefonátů kvůli strachu z vysvědčení.

Jiné děti byly smutné proto, že se do své školy nevrátí. Definitivně se pro školáky uzavřela například Základní škola v Holicích na Pardubicku. Škola se stošedesátiletou tradicí, jejímž absolventem byl například i významný holický rodák, cestovatel Emil Holub, kvůli klesajícímu počtu dětí končí. Ministryně školství Petra Buzková ale uvedla, že školy, které jsou jediné v obci, se rušit rozhodně nebudou:

"Těm školám nehrozí a nikdy jim nehrozilo uzavření kvůli nedostatku žáků. Nicméně je třeba si uvědomit, že od roku 1989 ubyla právě jedna třetina žáků nastupujících do prvních tříd. Naopak přibylo učitelů a škol. To jsou často školy, které mají otevřený plný počet tříd, od první až do deváté, jsou to plně organizované školy a chodí do nich například 70 dětí."

Školáky teď čekají dva měsíce volna. Do školy se vrátí až 1. září. Někteří mají prázdniny už od víkendu, protože vysvědčení dostali v pátek.