Jedenáctá Noc s Andersenem na skoro 1100 místech

noc_s_andersenem1.jpg

V noci z pátku na sobotu proběhla na řadě míst Noc s Andersenem. Akce, jejímž hlavním cílem je podpořit dětské čtenářství, už přerostla z lokální iniciativy do celostátní a letos se konala například i na Slovensku, v Polsku, Francii a Slovinsku. Jak konkrétně Noc s Andersenem probíhá?

Noc s Andersenem vznikla v roce 2000 jako nápad knihovnic z Uherského Hradiště. Nechat děti po zavírací době v knihovně, číst jim knížky a nechat je samotné číst, hrát s nimi hry. A pak tam společně s nimi přenocovat. Akce probíhá v předvečer dne narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, kterému je symbolicky akce věnovaná. Letos se uskutečnila na 1065 místech a zúčastnilo se jí přes 40.000 dětí. Jak proběhla v jedné z poboček městské knihovny v Praze? Pracovníci knihoven a škol vytvářejí vždy vlastní program pro své čtenáře, vysvětluje smíchovská knihovnice Dagmar Křížová:

"Letos jsme to pojali ve stylu science fiction. Minulý rok to bylo fantasy, předloni detektivní žánr. Knihovna se proměnila v pilotní výcvikový tábor, posádky se shromáždily na pilotním můstku, kde jim viceadmirál sdělil zahájení jejich výcviku a po úspěšném abolvování vyrazili do vesmíru na záchrannou akci."

Podle možností knihovnic se pracuje vždy se skupinkou nejčastěji 20 dětí. Jak taková skupinka vznikne?

"My se s těmi dětmi známe. Oni se v září zapojí do celoroční andersenovské hry, tráví tady s námi během školního roku od září svůj volný čas a pak koncem března, začátkem dubna ta hra vrcholí Nocí s Andersenem a končí,"

Foto: Martin Kutil
vysvětluje Křížová. Na co se tady děti nejvíc těší? Co ty připravuješ?

"Já se hlavně těším, až budeme dělat nějaké překážky. A teď musíme dodělat nějaké moduly. To je taková raketa a my v nich máme udělat nějaké místnosti."

Až doděláte tu raketu, pak s ní někam poletíte?

"Asi jo, já právě nevím. Ale těším se, že určitě bychom letět měli. A už se na to nejvíc těším."

Kam poletíš do vesmíru?

"...daleko!"

Do vesmíru ale letěla i děvčata.

"Já se rozhodně těším na úkoly, ty jsou vždycky nejzábavnější. Nebo na noční bojovku."

Už jsi byla na Noci s Andersenem?

Foto: Martin Kutil
"Já jsem zatím byla na všech, které tahle knihovna pořádá."

Co tě na tom baví?

"Ta společnost. Vždycky se tady sejde spousta kamarádů a my starší někdy pomáháme knihovnicím. Je to takové zábavné posezení, dalo by se říct."

A vidím, že máte na sobě i jakési kostýmy. Co ty sis to vyrobila?

"Já jsem Betty Karotenová. Já totiž každý rok si vyberu nějakou věc a na tu se zaměřím a letos je to mrkev, tak všechno dávám do mrkve..."

V Uherském Hradišti spojili Noc s Andersenem s oslavou dne ptactva a se stým výročím narození slavného českého autora knih pro děti Václava Čtvrtka.

"Kromě velké polštářové bitvy proběhlo také sčítání knížek Václava Čtvrtka a také jsme vyzvali všechny s čapím příjmením, aby vystoupili k nám na pódium. Dostali od nás píšťalku, aby si mohli písknout, protože 1. dubna slavíme taky den ptactva,"

vysvětlila knihovnice Miroslava Čápová.

V Praze zase dětem přišli číst zástupci Pen Klubu nebo organizátoři rozbíhajícího se projektu Čtení pomáhá, například Martin Roman:

"Bylo to moc příjemné. Já jsem v knihovně, přiznám se, už poměrně dlouho nebyl, takže to pro mě bylo zavzpomínání na dobu dětství, kdy jsem do knihovny chodil velmi intenzivně. Samozřejmě dneska knihovny vypadají trošku jinak, je úžasné, že děti si tu můžou skoro lehnout, mají tady místo, aby si hrály, mají tady počítače, takže knihovny jsou dneska příjemné místo na trávení času."

Podpora dětského čtenářství je reakcí na alarmující výsledky průzkumů mezi dětmi. Podle psychologů je neúčinnějším prostředkem osobní čtenářský vzor dospělých. K Noci s Andersenem se letos připojilo 1065 institucí, z toho 485 českých knihoven a 300 českých škol. Zbylých 280 institucí bylo ze zahraničí. Noc s Andersenem pronikla na Slovensko, do Polska, Francie, Slovinska a sítě českých Škol bez hranic.